20 Eylül 2024 Cuma

Roboskili ailelerden Soma, Çorlu ve Yaşar Güler tepkisi

Roboskili aileler adalet arayışlarının 341. haftasında, katliama neden olan hava harekatının yapılması kararının alındığı toplantıya başkanlık eden Orgeneral Yaşar Güler?in Genelkurmay Başkanlığı?na atanmasına tepki gösterdi.
Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, savaş uçakları bombardımanı sonucu 34 yakınını kaybeden aileler, adalet arayışlarının 341'inci haftasında kaybettikleri yakınlarının mezarı başında bir araya geldi.
 
Kaybettikleri yakınlarının fotoğraflarını taşıyan aileler adına Veli Encu açıklama yaptı. Soma davasında çıkan karara, Çorlu'daki tren faciasına ve ve Roboski katliamında hava harekatının talimanı veren Orgeneral Yaşar Güler'in Genelkurmay Başkanlığı'na getirilmesine tepki gösterdi.  Encu, "Roboski katliamının faillerini aklayan koruyan yargı dün Soma katliamı davasında sanıklara ödül gibi verilen 'cezalar' hem ailelerin hem de toplumun vicdanını derinden yaralamıştır. Roboski aileleri olarak Soma davasın da verilen kararı buradan protesto ettiğimizi ifade ediyoruz" dedi.
 
Tekirdağ'da yaşanan tren kazasında içlerinde çocuklarında olduğu 24 kişinin hayatını kaybettiğini, yüzlercesinin yaralandığını ifade eden Encu, "28 Aralık 2011'de Roboski'de 34 yakınımız bombalarla bedenleri paramparça edilerek katledildi" diye konuştu.
 
Bu katliam sonrası istifa edenler olmadığı gibi yargılananların da olmadığını söylelen Encu, "Onlarca iş cinayetinde ve en son Tekirdağ'da yaşanan tren faciasında olduğu gibi hala istifa yok ve hala ihmaller zincirinin en başındaki kişiler yargılanıp cezalandırılması gerekirken terfi ediliyor, ödüllendiriliyor. Roboski katliamının yaşandığı günün akşamı bombardımandan 2 saat önce Genelkurmay İzleme Merkezi'nde heron görüntülerini izleyip ve hava harekatına karar veren korgeneral Yaşar Güler, şimdi Genelkurmay Başkanı. Geride bıraktığımız 341 haftalık sürede adalet arayışımızı sürdürürken nice katliamlara, yüzlerce sivil vatandaşın, onlarca çocuğun öldürüldüğüne, başlatılan soruşturmaların gizlilik kararlarıyla üzerinin kapatılmasına, zamana bırakılmasına, kamu görevlilerinin terfi ettirilmesine, cezasızlık geleneğinin sürdürüldüğüne, miras gibi aktarıldığına tanıklık ettikçe bu mücadele daha da büyüyecektir" diye belirtti.