6 Ekim 2024 Pazar

Roboski katliamı 112. ayında: Hiçbir katliamın zamanaşımı olmaz

Roboski katliamının 112. ayında devlete yüzleşme çağrısı yapan Roboski İçin Adalet Girişimi, hiçbir katliamın zamanışımı olmadığının altını çizdi. Roboski'nin devletin ve iktidarın sınavı olduğunu kaydetti. 

Roboski İçin Adalet Girişimi, Roboski katliamının 112. ayı dolayısıyla İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi'nde basın açıklaması düzenledi. 112 aydır adalet arandığı kaydedilen açıklamada, "Roboski, çizilmiş sınırlar yüzünden ekmeğini katır sırtında kazanmaya mahkum edilmiş insanlarımıza, yaşama şansı bile tanımayan bir vicdansızlığın sembolüdür. Ne yazık ki yaşadığımız coğrafya kan ve gözyaşının hiç dinmediği bir yer. Çatışmanın bitmediği, çözüme kavuşturulmadığı, yüzleşmelerin gerçekleştirilmediği, acıların sağaltılmadığı topraklarda, yaşadıklarımız ve katliamların devam etmesi kaçınılmaz. Hepimiz buna itiraz etmek ve yaşam hakkını kesintisiz olarak savunmak zorundayız. Coğrafya kader değildir, coğrafya insanların barış içinde, eşit hak ve özgürlükler içinde yaşamasını sağlayabileceği topraklardır" denildi. 

'ROBOSKİ BU TOPRAKLARIN UTANCI VE ADALET ARAYIŞIDIR'
Devletin en asli görevinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile garanti altına alınan yaşam hakkını korumak olduğu kaydedilen açıklamada, katliamlarla yüzleşme çağrısı yapıldı. Açıklama şöyle devam etti: "Hiçbir katliamın zaman aşımı yoktur. Roboski aydınlatılmadıkça, Roboski'de yaşananlar halka açıkça anlatılmadıkça Türkiye siyasetinde sivilleşme ve demokratikleşme söz konusu olmayacaktır. Biz, Adalet arayışının, bir arada ve barış içerisinde yaşamanın tarafıyız. Devlet ve iktidar şiddetine karşı, Roboski ve tüm katliamlar için adaleti talep etmek adına bir araya geleceğimiz ve adaleti sağlayacağımız güne kadar yataklarımızda rahat uyumayacağız, uyutmayacağız da. 'İnsan olarak ne yapabilirim?' sorusunu soran herkese her ayın 28. günü sesleneceğiz, hatırlayacağız 'gelin sesimizi birlikte yükseltelim' diyeceğiz. Roboski, devletin ve iktidarın sınavıdır. Bu topraklarda 'Barış ve Adalet'in yolu, mutlaka ve önce Roboski'den geçecektir. Roboski bu toprakların utancı, kanayan yarası ve adalet arayışıdır."