4 Ekim 2024 Cuma

Rıza Bey Apartmanı davasında bir tahliye 

İzmir depreminde 36 kişinin hayatını kaybettiği Rıza Bey Apartmanı davasının 3. duruşmasında, tutuklu sanıklar suçsuz olduklarını öne sürerek tahliyelerini istedi. Mahkeme heyeti tutukluluğun devamına, binanın statik betonarme proje müellifi T.P.'nin tahliyesine karar verdi. 

İzmir'de 6.6 büyüklüğünde meydana gelen depremde 36 kişinin yaşamını yitirdiği, 17 kişinin de yaralandığı Rıza Bey Apartmanı ile ilgili üçü tutuklu 9 kişinin yargılandığı davanın 3. duruşması, İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmada "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçundan 20 yıla kadar yargılanan tutuklu ve tutuksuz sanıklar, davacı ve taraf avukatları hazır bulundu.

Müşteki avukatının, önceki duruşmada sorduğu soruların ve verilen cevapların zabıtlara geçirilmediğini söylemesi üzerine zabıt katibi değiştirildi.

Duruşmada, tutuksuz sanıklardan eski apartman yöneticisi Ramazan B.'nin savunması alındı. Apartmanda önceden çatlaklar olduğu ve bunların epoksi yapılarak kapatıldığı iddiasıyla yargılanan Ramazan B., yönetici olduğu dönemde binada herhangi bir hasar olmadığını öne sürdü. Ramazan B., binada hasar olsaydı kendisinin oturmayacağını söyledi. 

KAVGA ÇIKTI
Ramazan B.'nin savunmasının alındığı sırada, müştekiler ile sanık yakınları arasında kavga çıktı. Polis ve salondaki izleyicilerin araya girerek ayırdığı kavga üzerine duruşmaya ara verildi.

'BİNA YAPILAN TADİLATLARDAN DOLAYI ÇOK YIPRANDI'
Aranın ardından duruşmada söz alan U.G., depremde evli olduğu kişinin yaşamını yitirdiğini ve kızına ise 91 saat sonra ulaştığını belirtti. Binada bulunan diş kliniğinin usulsüz olarak açıldığını belirten U.G., "Burada birçok tadilat oldu ama hiçbir izin alınmadı. Apartman yöneticisi ücret aldığı için 'Ben ücret almadan yaparım' dedim ancak beni yönetici yapmadılar. Binanın altında bulunan dükkanlara ara sıra sohbet eder gibi girip kontrol ederdim. Hiçbir kolon kesme izine rastlamadım. Her şeyin bir ömrü vardır. Binanın da yapılan tadilatlardan dolayı çok yıprandığını düşünüyorum. 'Mantolama yaptıralım' dediler. Mantolama çok maliyetli olduğu için binayı yıktırıp yeniden yaptırmayı önerdim ama kabul etmediler. Apartmana yük bindirici ne kadar işlem varsa yapıldı. 2012 yılında belediyeden verilen raporda ise binanın inceletilmesi gerektiği yazıyordu" diye konuştu.

'DAHA ÖNCEKİ DEPREMDE MEYDANA GELEN ÇATLAKLAR İÇİN EPOKSİ YAPILDI'
Depremde ikiz çocuklarını kaybettiğini hatırlatan T.B. ise, "Apartmanda daha önceki depremde meydana gelen çatlaklar için epoksi işi yapıldı. Binanın çürük olduğu yönünde bir şey söylenmedi bize. Apartman eski bir apartman olduğu için herkes tadilat yapıyordu. Epoksi yapıldıktan sonra apartman güven veriyordu bize. 7-8 büyüklüğünde depreme dayanıklı olduğunu düşünüyorduk. Apartman, civardaki apartmanlara göre eski olduğu için kentsel dönüşüm konuları konuşuldu. Bina 8 kattan 7 kata düşeceği ve geriye çekilip küçüleceği için kentsel dönüşüme başvurulmadı" dedi.

MÜTEAHHİD ÖZKAN: VİCDANEN RAHATIM
Bornova-Bayraklı bölgelerinde 30 kadar bina yaptığını ancak sadece Rıza Bey Apartmanı'nın yıkıldığını ifade eden tutuklu sanık, binanın müteahhidi Hasan Hüseyin Özkan, "Alt katta iki dükkan birleştirilmiş. Bir duvar, perde beton vazifesi görür. Diş kliniğinde yapılan tadilat anlatıldı. Bu binayı yaptığımda toprak çok yumuşak dedim ama bir eksik olmadan ona göre yaptık. Binayı teslim ettikten sonra dışarıdan müdahale hakkım yok. O kadar bina yaptım bir eksik malzeme kullanmadım. Ben 71 yaşındayım ve suçum olmadığı için tahliyemi istiyorum. 13 aydır buradayım. Vicdanen rahatım ama bu olaydan dolayı çok üzgünüm" dedi.

Binanın projesini 1975 yılı deprem yönetmeliğine göre hazırladığını söyleyen tutuklu sanık binanın statik betonarme proje müellifi T.P., "Bu bina bugün yapılmış olsa projeyi bugünkü yönetmeliğe göre hazırlardım. İnşaatı kontrol için bir kez gidilmez. Bir katın betonu dökülürken 5 defa gitmek gerekir. Kontrol için 100 defa inşaata gidilmesi gerekir. 2003 ve 2005 depremlerinin Rıza Bey Apartmanında oluşturduğu etkiler de var. Bu depremler Rıza Bey Apartmanını çok farklı etkilemiş olabilir. Dükkanlarda duvarlar yıkılarak yeni duvarlar örülmüş. Bunlar da sistemi bozar" diyerek suçsuz olduğunu öne sürerek tahliyesini talep etti.

MİMAR, MADDİ KAZAN SAĞLAMADIĞI İÇİN SUÇSUZMUŞ
Genç ve tecrübesiz olduğu için binanın projesine formalite için imza attığını söyleyen tutuklu sanık binanın mimarı Ali Serdar Bayram, "Bu imzadan dolayı maddi bir kazanç sağlamadım. Suçum olmadığı için tahliyemi talep ediyorum" dedi.

Duruşma savcısı, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerini devamına karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, binanın statik betonarme proje müellifi T.P.'nin tahliyesine diğer sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için davayı erteledi.