19 Eylül 2024 Perşembe

Resul Saçan için Batman'da bir araya geldiler 

Batman'da Resul Saçan'ın akıbeti soruldu. Ailesinin tüm girişimlerinin sonuçsuz kaldığı kaydedilen açıklamada, gözaltında kaybedilenlerin akıbeti açıklanana, failler yargılanana kadar mücadelenin süreceği vurgulandı. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, kayıp eylemlerinin 644.'sını düzenledi. İnsan Hakları Anıtı önünde, gözaltında kaybedilenlerin ve katledilenlerin fotoğraflarının yer aldığı "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" eyleminin basın metnini şube yöneticilerinden Hüseyin Elçi okudu. 

Elçi, 9 Ağustos 1994 tarihinde Aydınlık Evler Mahallesindeki kasap dükkanını kapatıp eve gitmek için bisikletine bindikten sonra bir kaç kişi tarafından kaçırılıp ve kendisinden bir daha haber alınamayan Resul Saçan'ın akıbetini sormak için buluştuklarını söyledi. Elçi, şöyle devam etti: "Kayıp Resul Saçan'ın babasının derneğimize yapmış olduğu başvuruda anlattıklarını paylaşmak istiyoruz; '09 Ağustos 1994 tarihinde oğlum Resul Saçan, Aydınlıkevler Mahallesinde bulunan kendisine ait olan kasap dükkanını akşam üzeri kapattıktan sonra eve dönmek üzere bisikletine binmiş ve yolda giderken birkaç kişi tarafından zorla durdurularak kaçırılmıştır. Kaçırılmasından bir hafta önce, kendisinin anlattığına göre; iki sivil polis evine gelmiş, kendisinin ne iş yaptığını, neyle meşgul olduğunu sormuşlar. Kasap olduğunu söylemiş. Polislerden biri kendisine 'insan kasabı mısın yoksa hayvan kasabı mısın' diye sormuş. O da hayvan kasabı olduğunu söylemiş. Yaklaşık bir hafta sonra da kaçırılmıştır.'

Hizbullah örgütü tarafından kaçırılan ve serbest bırakılan Fahrettin Tan'ın verdiği bilgilere göre; Batman'a bağlı Zorava köyünde, Aziz Önlük, Hasan Önlük ve İlhami Önlük'ün birlikte kaldığı ve Aziz Önlük'e ait evin altındaki sığınakta Resul Saçan, Zeynel Kürsep, Mahmut Demirel, İsmail Ağaya, Hacı Selim'in oğlu (priketçi) ile birlikte kalmışlar. Bu sığınak Devlet güçlerince 1998 yazında ortaya çıkarılmış ancak Resul Saçan'dan bir daha haber alınamamıştır. Ailesinin resmi makamlar ile mercilere yaptığı tüm girişim ve müracaatlara rağmen kayıp Resul Saçan'ın akıbeti hakkında bir gelişme yaşanmamıştır."

Elçi, gözaltında kaybedilenlerin akıbetinin açıklanması ve faillerin yargılanması için mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi. Açıklama sonrası bir süre sessiz oturma eylemi yapıldı.