22 Eylül 2024 Pazar

QSD: Türk devleti saldırırsa karşılarında tüm Suriyelileri bulacak

Türk devletinin işgal tehditlerine ilişkin açıklama yapan QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdi, olası bir saldırıda tüm Suriye halklarının ortak direniş gerçekleştireceğini dile getirdi. Ebdi, "Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî'den tecrübeler aldık. Askeri kuvvetimiz daha güçlü. Türk devleti saldırırsa, bunun sonucunu onlar değil biz belirleriz. Halkımızla birlikte mücadele edip, savaşı bitireceğiz" dedi.

Demokratik Suriye Güçleri (QSD), Türk devleti ve çetelerinin Rojava-Kuzey ve Doğu Suriye topraklarına yönelik işgal tehditlerine ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Hesekê'de düzenlenen açıklamada konuşan QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdi, Türk devletinin Minbic, Til Rıfat ve Kobanê'ye yönelik tehditlerinin Mayıs ayından bu yana devam ettiğini belirtti.

Erdoğan'ın yaptığı açıklamaları hatırlatan Ebdi, şöyle devam etti: "Bildiğiniz gibi yaklaşık 2 ay önce Türk devleti, Kuzey ve Doğu Suriye'ye saldırı tehdidinde bulundu. Elbette Türk devletinin tehditleri sürüyor. Askeri olarak da Til Rıfat ve Minbic'te güçlerini topluyor. Saldırıya hazırlanıyor. İnanıyoruz ki, Türk devleti saldırı fırsatını bulamadığı için ertelenmişti. Fırsat bulduğunda bu saldırıya başlayacaktır. Son hazırlıklarını yapıyorlar. Türk devleti saldırıların gerekçesi olarak 17 ve 22 Ekim tarihlerinde imzalanan ateşkes anlaşmalarını yerine getirmediğimiz bahanesini öne sürüyor. Bu ittifaka baktığımızda uymayanın ve ihlallerde bulunanların Türk devleti olduğunu görebiliriz. "

2019 yılında yapılan ateşkes anlaşmasına uygun davrandıklarını dile getiren Ebdi, Türk devletinin, özerk demokratik yönetim sistemi ve özellikle Kürt halkının varlığına yönelik tehditlerde bulunduğunu belirtti. Ebdi, "Türk devletinin amacı Suriye'yi bölerek, kuzeyini işgal etmek, aynı zamanda Suriye'deki çatışmanın siyasi çözümünü de engellemektir" diye konuştu.

Türk devletinin bölgedeki tüm askeri saldırılarının ateşkesin ihlali anlamına geldiğine işaret eden Ebdi şöyle devam etti: "Türk devleti bu anlaşmaya uymuyor. Merkezlerimiz, Türkiye'den destek alan gruplar tarafından işlenen suçları ve Türk ordusunun Kuzey ve Doğu Suriye'deki sivillere yönelik düzenlediği hava saldırılarını belgeliyor."

Ebdi, son bir ayda gerçekleştirilen bombardımanlar nedeniyle 2'si çocuk 6 sivilin hayatını kaybettiğini, 9 kişinin yaralandığını hatırlattı, "Bunların yanı sıra 22 silahlı drone saldırısı gerçekleştirildi" dedi.

'İŞGAL BÖLGELERİ DAİŞ'E GÜVENLİ BÖLGE OLDU'
Ebdi, olası işgal saldırılarının DAİŞ çetelerinin tutulduğu kamp ve hapishanelerdeki güvenliği zafiyete uğratacağı uyarısını yaptı. Türk devletinin işgal ettiği alanların DAİŞ için güvenli bölge niteliği taşıdığına vurgu yapan Ebdi, "İşgal bölgeleri DAİŞ'e güvenli bölge oldu. Ebubekir Bağdadi gibi birçok DAİŞ lideri bu bölgelerde düzenlenen operasyonlarda öldürüldü. Bu, anlaşmaya kimin uymadığını gösteriyor" dedi.

Uluslararası Koalisyon ve ABD'nin tutumunun tehditleri durdurmak için yeterli olmadığını belirten Ebdi, Şam hükümetine bağlı güçlerin Kobanê ve Til Rifat gibi tehdit altındaki sınır bölgelerine konuşlandırıldığını, Minbic'te çalışmaların sürdüğünü belirtti.

'TÜRK DEVLETİ SALDIRIRSA SONUCUNU BİZ BELİRLERİZ'
Saldırılara yanıt vermeye hazır olduklarını belirten Ebdi şunları söyledi: "Saldırı yapılırsa yanıtımız son üç yılda olduğu gibi olmaz. Güçlerimiz savunmayı güçlendirmiştir. Direniş alanını genişletecek ve Türkiye'nin geçişini engellemek için direneceğiz. Çekilmeyeceğiz, Kuzey Suriye'deki savaş genel olacak ve Türk ordusu ile çeteleri bu savaşın belirleyicileri olmayacak. Şam hükümet güçleri de dahil, tüm Suriyelileri bu savaşta karşılarında bulacaklar."

Ebdi açıklamanın sonunda Kuzey ve Doğu Suriye halklarına, devrim topraklarını savunmak için askeri güçlerin yanında savaşma çağrısı yaptı. Ebdi şöyle konuştu: "Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî'den tecrübeler aldık. Askeri kuvvetimiz bugün daha güçlü. Türk devleti saldırırsa, bunun sonucunu onlar değil biz belirleriz. Halkımız da gücünün yanında olmalıdır. Hep birlikte direnmeliyiz. Sonuna kadar halkımızla birlikte mücadele edip ve bu savaşı bitireceğiz."