22 Eylül 2024 Pazar

Qamişlo'da çadır eylemi 12. gününde

Qamişlo'da Birleşmiş Milletler Binası önündeki çadır eylemi sürüyor. Bugün birçok siyasi parti ve demokratik kitle örgütü eylemi ziyaret etti.

Türk devletinin işgal tehdit ve saldırılarına karşı Qamişlo'daki Birleşmiş Milletler binası önünde "Adaletiniz Nerede?" sloganıyla gerçekleştirilen çadır eylemi 12. gününde sürüyor. Kadın Toplumsal Savunma Güçleri /HPC-Jin ve Kongra Star öncülüğünde başlatılan eyleme bugün TEV-DEM, Cizre Bölgesi İnsan Hakları Örgütü, Komünist Devrimci Hareket (TKŞ), Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ) ve Devrimci Komünist Gençler (CKŞ) de dahil olmak üzere birçok demokratik kitle örgütü katıldı.

Cizre Bölgesi İnsan Hakları Örgütü Birleşmiş Milletler binası önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. 

Açıklamayı okuyan Qamışlo Avukatlar Birliği üyesi Roja Xelef işgalci Türk devletinin işgal saldırılarının arttığına dikkat çekti, "Bu yılın başından itibaren Türk devletinin saldırıları sonucu 122 kişi hayatını kaybetti. 173 kişi ise yaralandı" dedi.

Bu saldırıların karşısında uluslararası güçlerin sessiz kaldığını belirten Roja Xelef 2019 yılında ABD ve Rusya'nın Türk devleti ile ateşkes anlaşması imzaladıklarını hatırlattı. Türk devleti bu anlaşmaya aykırı davranmasına rağmen ABD ve Rusya'nın sorumluluklarını yerine getirmediklerini ifade etti. Roja Xelef İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin ‘yaşam özgürlüğü ve güvenliği herkesin hakkıdır' olan 3'ncü maddesine dikkat çekti.

Basın açıklamasının ardından kitle çadır eylemini ziyaret etti. Çadırda konuşma yapan Kuzey ve Doğu Suriye TEV-DEM Eşbaşkanı Ruken Ehmed, halkın Türk devletinin tehdit ve saldırılarına karşı devrimci halk savaşı perspektifiyle kendisini örgütlemesi gerektiğini belirtti. Ruken Ehmed "Devrim kurumlarımızda çalışan halkımız hangi kurumda olursa olsun direniş ruhuyla çalışmalıdır. Ülkemizi korumak hepimizin görevi" dedi. Cizre Bölgesi Avukatlar Birliği üyesi Mihemed El-Neîmî ise saldırılar karşısında Birleşmiş Milletler'in sessiz kaldığına dikkat çekti. Bu ihmallere sessiz kalmayacaklarını belirten Mihemed El-Neîmî, "Halkımızı terk etmeyeceğiz. Hukukçular olarak askeri gücümüzün arkasında olacağız" dedi.