21 Eylül 2024 Cumartesi

Putin: Şam ile Kürtlerin diyaloğunu destekliyoruz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün Moskova'da bir araya geldi. Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında Putin'in "Suriye hükümetinin Kürt temsilcilerle diyalog içerisinde olmasını destekliyoruz. Bu komşu ülkelerin de hayrına" demesiyle Erdoğan buz kesti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün Moskova'da bir araya geldi. Görüşmede, Suriye'nin kuzeyinde kurulması muhtemel "güvenli bölge", İdlib ve savaşın sonlandırılmasına yönelik siyasi çabalar ele alındı.
 
Kremlin Sarayı'nda baş başa ve heyetler arasında gerçekleştirilen görüşmelerin ardından Erdoğan ve Putin ortak basın toplantısı düzenledi.
 
Putin, İdlib'te neler yapılması gerektiği konusunda anlaşmaya vardıklarını belirtirken, Erdoğan da "İdlib'te terör örgütlerine karşı ortak mücadelemiz devam edecek" dedi.
 
"Güvenli bölge" konusunda ise Erdoğan, Washington'un olumlu yaklaştığını söylese de Putin, ABD'nin bölgedeki varlığının yasadışı olduğunu vurguladı. Putin ayrıca, Şam ile Kürtler arasındaki görüşmelerin başlamasını istediklerini ifade etti.
 
'ŞUBAT'TA ÜÇLÜ ZİRVE YAPILACAK'
 
Rusya lideri Putin, Rusya-Türkiye-İran zirvesinin en kısa zamanda ülkesinde organize edileceğini, sadece Tahran ile tarih ve saati konusunda mutabık kalınması gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Bu zirveyi Rusya'da en kısa zamanda organize etmeye hazırlanıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı (Erdoğan) ile birlikte yer ve yaklaşık tarih konusunda anlaştık, bu konuda bir de İranlı partnerlerimizle mutabık kalmalıyız."
 
'ŞAM İLE KÜRTLERİN DİYALOĞUNU DESTEKLİYORUZ'
 
ABD'nin Suriye'den çekilme kararını da değerlendiren Putin, bunun bölgeyi istikrara kavuşturacağını söyledi ve "ABD (Suriye'den) çekilme planını gerçekleştirirse bu olumlu bir adım olacak. Amerikan askerlerinin Suriye topraklarındaki varlıkları yasadışı, ne Şam'ın daveti, ne de BM kararı söz konusu. [ABD'nin çekilme kararı] Son derece sıkıntılı bölgedeki durumu istikrara kavuşturabilecektir. Söz konusu bölge şu an Kürtlerin elindedir. Bu bağlamda Suriye hükümetinin, Kürt temsilcileriyle diyalog içerisinde olmasını teşvik ediyoruz. Böyle bir diyalog hem Suriye toplumunda birlik ve uzlaşma sağlayacak hem de sadece Suriye'nin hayrına değil, komşu ülkelerin de hayrına olacaktır" ifadelerini kullandı.
 
Putin ile özellikle Suriye'deki durumu ele alma fırsatı bulduklarını belirten ve İdlib'te "terör örgütlerine karşı ortak mücadele"nin devam edeceğini kaydeden Erdoğan ise sözlerini şöyle sürdürdü: "Gerek İdlib Mutabakatı'nın, gerekse 4'lü Suriye Zirvesi'nin sonuçlarının uygulanmasının takibini yaptık. İdlib başta olmak üzere arazideki gelişmeleri gözden geçirdik. ABD'nin çekilme kararı üzerinde değerlendirmeler yaptık. Türkiye ve Rusya iş birliği, Suriye'nin barış, güvenlik ve istikrarı açısından mihenk taşıdır. Yakın diyaloğumuz ve iş birliğimiz sayesinde pek çok başarıya, pek çok olumlu gelişmeye imza attık. Rus dostlarımızla koordinasyonumuzu güçlendirmekte kararlıyız. ABD'nin çekilme sürecinde, terör örgütlerinin istismar edebileceği bir boşluğun doğmaması kritik önemdedir. Bu konudaki değerlendirmelerimi kıymetli dostumla paylaştım. Türkiye olarak yegane amacımızın başta DEAŞ olmak üzere PYD/YPG gibi terör örgütlerine karşı bunların temizlenmesi görevimizi özellikle ifade ettim. Bunları kimin desteklediğini, kimin provoke ettiğini de gayet iyi biliyoruz. Türk Rus iş birliğini dinamitlemeyi hedefleyen, özellikle terör örgütlerine karşı da ortak bir mücadelenin gereğini ifade etmek istiyorum."
 
PUTİN'DEN ERDOĞAN'A 'GÜVENLİ BÖLGE' ÇIKIŞI
 
"Güvenli bölge" konusuna ilişkin bir soru üzerine, ABD'nin yaklaşımının 'olumlu' olduğunu belirten Erdoğan, şöyle konuştu: "Güvenli bölge konusunda başta liderler olmak üzere, bunun yanında ilgili bakan arkadaşlarımız görüşmelerini devam ettiriyorlar. Tabii bu konuda bizler için tehdit oluşturan bölgelerin hassasiyeti büyük önem arz ediyor. Ve bizler, bu tehdit oluşturan bölgelerdeki tedbirleri alma noktasında, Amerika bu konuda olumlu yaklaşımını bizlere zaten ifade etti. O da [Trump] bildiğiniz gibi yaklaşık 30-32 kilometre derinliğindeki bir bölge idi. Yani bu konuyla ilgili olarak zaten bizim Rusya ile de herhangi bir sıkıntımız yok. Zira bu güvenli bölge olayı terörden arındırılmış bir bölge hassasiyetidir. Ve bunu, bundan sonraki süreçte de yine ilgili arkadaşlarımız, dışişleri bakanlarımız, savunma bakanlarımız, istihbarat örgütlerimiz sürekli görüşmek suretiyle bu alanlar konusundaki hassasiyetimizi koruyacaktır."
 
Putin'in, aynı soruya verdiği yanıta "Öncelikle şunu hatırlatmak istiyorum, Amerikan askerleri Suriye topraklarında illegal olarak bulunmaktadır" diyerek başlaması dikkat çekti.