4 Ekim 2024 Cuma

PSAKD Dersim Şube Başkanı Kaya'dan Seyid Rıza anmasının yasaklanmasına tepki

15 Kasım'da Seyid Rıza ve arkadaşlarının idam edilişinin 84. yılı etkinlikleri Valilik tarafından yasaklanmasına ilişkin konuşan PSAKD Dersim Şube Başkanı Ekber Kaya, "Biz mücadelemize kesintisizce devam edeceğiz" dedi.

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından 15 Kasım'da Seyid Rıza ve arkadaşlarının idam edilişinin 84. yılı etkinlikleri Valilik tarafından yasaklandı.

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, 15 Kasım Pazartesi günü Seyit Rıza Meydanında yapılacak olan basın açıklamasından sonra Halvori Kayalıklarına karanfil bırakma ve devamında Seyit Rıza Meydanında ve ışıklarını kapatarak evlerinin balkonlarında çıra yakacaklarını duyurmuştu. 

Program akışına ilişkin valiliğe dilekçe veren Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri ret yanıtı altı.

Yasak dolayısıyla kent genelindeki bilboardlara asılan afişler savcılık kararıyla toplatılmış, asılan afişler polisler tarafından sökülmüştü.

Anma etkinliklerinin yasaklanmasını ETHA'ya değerlendiren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Dersim Şube Başkanı Ekber Kaya, "1937-38'de Dersim halkı ve ileri gelenleri, Dersim halk temsilcileri büyük haksızlıklara, büyük kıyımlara uğradı. O dönem bu olayı yaşayan nesil '90'lara kadar bu kıyımı anlatmadılar, unutturmaya çalıştılar. 'Bizim yaşadıklarımızı bizden sonra çocuklarımız, hiçbir halk yaşamasın' diyerek anlatmadılar. '90'lardaki sonraki kuşak bu işin peşine düştü. Kayıtlar yaptılar, söyleşiler yaptılar. Bu işin sebeplerini sonuçlarını araştırmaya başladılar. İlk kez 2006'da Diyarbakır'da yapılan Kayıplar Kurultayı'nda gündemleştirildi. O gün bugündür de bütün demokratik kurum ve kuruluşlar ile birlikte 'Dersim şehitlerimiz neden idam edildi, mezarları nerede?' diye soruyor" dedi.

Kaya, "Seyid Rıza'ların neden idam edildikleri ve mezarlarının nerede olduğu devlet arşivlerinde mevcut. Şimdi biz onların torunları olarak mezar yerlerini istemek en doğal hakımız. Bu yıl her yıldan farklı olarak bir yasaklama ile karşılaştık. Her yıl yaptığımız anmaya karşı bu yıl farklı yaklaşımla karşılaştık. Bilboardlara afişler asıldığı gün indirildi. Valiliğin eylem ve etkinlik yasağı gerekçe gösterilerek hiçbir çalışmaya izin verilmeyeceği ilan edildi. Bu yeni bir sürecin başladığının işaretidir" diye konuştu.

Dersim halkının Seyid Rıza'ların mezar yerlerinin açıklanmasını talep etmesi, yitirdiklerini anmak gibi doğal bir şey olamayacağını vurgulayan Kaya, "Biz mücadelemize kesintisizce devam edeceğiz.  Bizden sonra çocuklarımız devam edecek" dedi.

Valilik yasağına rağmen 14 Kasım Pazar günü Dersim Belediyesi Konferans Salonunda saat 13.00'da panel düzenleyeceklerini söyleyen PSAKD Dersim Şube Başkanı Ekber Kaya, bu panelde bu yılki anmanın gerçekleştirileceğini ifade etti.