21 Eylül 2024 Cumartesi

Portekiz'de 'birçok insan evsiz, birçok ev insansız' yürüyüşü

"Herkesin konut sahibi olma hakkı vardır" diyen çok sayıda kişi Portekiz'de sokağa döküldü. Yürüyüşlerde, yaşamak için evin hak olduğunun altı çizildi.

Portekiz'de yüzden fazla örgütün çağrısıyla Lizbon, Porto, Braga, Aveiro, Viseu ve Coimbra'da bir araya gelen çok sayıda kişi "Herkesin konut sahibi olma hakkı vardır" dedi. Yürüyüşlerde yoksulluğun artmasıyla son yıllarda ev fiyatlarının yükselmesi ve ipoteğini veya kirasını ödeyemediğinden evden çıkarılmalarda ki artışlara tepki gösterildi.

Kurumlar adına açıklamada, yoksulluk seviyesinde iki milyon kişinin yaşadığı ülkede mevcut durumda 730 bin evin boş olduğu kaydedildi. Daha fazla sosyal konut ve kaliteli kooperatif yapılması, emlak piyasasının kontrol altına alınması, banka faizlerinin ve kar paylarının düşürülmesi istenen yürüyüşlerde; "Yaşamak için bir ev istiyoruz", "Ev bir haktır", "Birçok insan evsiz, birçok ev insansız" pankartları açıldı.

Yürüyüşlere muhalefetteki Birleşik Sol partisinin lideri Catarina Martins ve Portekiz Komünist Partisi lideri Paulo Raimundo da katıldı. Martins, "Avrupa'nın en düşük maaşları ülkemizde ama ev fiyatları dünyanın en pahalısı. Hükümetin aldığı önlemler yetersiz. Ne bankalara ne de emlak şirketlerine dokunabiliyorlar. Dolayısıyla insanların sorunlarına cevap vermiyor. İçinde insan olanların yerine boş evlerle daha çok kazanan emlak fonları için vergi avantajlarının sona erdirilmesini istiyoruz" dedi.