19 Eylül 2024 Perşembe

Polonez patronu işçilerin gölgesine sığındığı ağaçları kestirdi

Polonez'de Tek Gıda İş'e üye olduğu için işten atılan işçilerin Polonez Genel Müdürlüğü önünde yapacağı eyleme polis saldırdı. Polonez fabrikasında Tekgıda-İş'e üye olmalarıyla işten çıkarılan 135 işçinin fabrika önünde başlattıkları direnişe destek ziyaretinde bulunan sendika üyelerine polis saldırdı. Saldırıya rağmen işçiler alandan ayrılmadı. Açıklamada, sorun çözülmezse eylemin tüm alanlara yayılacağı kaydedildi. Öte yandan işçilerin basın açıklaması için genel merkez önünde olmasını fırsat bilen Polonez patronu, işçilerin direniş alanındaki gölgesine sığındığı ağaçları kestirdi. 

Polonez işçileri direnişin 28. gününde Genel Müdürlük önünde açıklama yapmak istedi. DİSK, Birleşik Metal-İş, İstanbul İşçi Hakları Derneği de bir kortej oluşturarak açıklamaya katılacaktı. Ancak polis, Polonez işçilerine ve dayanışma için ziyarete gelenlere biber gazıyla saldırdı.

İstanbul Çatalca'da Polonez fabrikasında Tekgıda-İş'e üye olmalarının ardından 22 Temmuz'dan itibaren KOD-46 maddesine dayanarak ya da küçülme bahanesiyle işten atmalar başladı.

Polonez işçilerinin direnişini ziyaret etmek isteyen DİSK, Birleşik Metal-İş, İstanbul İşçi Hakları Derneği'nin oluşturduğu kortejin yolu polis barikatı ile kesildi. Polis, Polonez işçilerine ve dayanışma için ziyarete gelenlere biber gazıyla saldırdı.

'SENDİKAYA ÜYE OLMAKLA SUÇLADINIZ'
Saldırıya rağmen alandan ayrılmayan çok sayıda kişi daha sonra açıklama yaptı. Basın metnini okuyan Tek Gıda-İş Sendikası Genel Teşkilat Sekreteri Kemal Köse, "Bugün buradan sizlerin huzurunda Polonez işverenlerini bir kez daha uyarıyoruz. Astığımız astık, kestiğimiz kestik mantığı ile bir yere varamazsınız. Anayasal hakkını kullanıp sendikaya üye oldukları için işçilerinizi işten atamazsınız. Çalışanlarınızın anayasal hakkına saygı duyun. Çalışanların sendikaya üye olma hakları, gerek anayasamızın 51. maddesi gerekse 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ile güvence altına alınmıştır. Bugün Polonez, Türkiye'nin önde gelen markaları arasında yer alıyorsa burada en büyük pay sahibi çalışanlardır. Sizin onları bu başarıdan dolayı mükafatlandırmanız gerekirken peki siz ne yaptınız? Çalışanlarınız, sendikalı olup ekonomik şartlarını iyileştirerek, işverenin insan yerine koymayan tavırlarına ve haksızlıklarına karşı durarak işten atılma korkusu yaşamadan çalışmak için sendikalı yaşamı tercih ettiler. Buna rağmen kıdemleri 20 yıla dayanan ve Polonez'in marka olmasına katkı sağlayan çalışanlarınızı, sendikaya üye olmaktan dolayı suçladınız ve 19 Temmuz'dan bugüne kadar çıkış sebebi 46. kodu uygulayarak 146 üyemizi işten çıkararak çirkinleştiniz" dedi.

'EYLEMLERİMİZİ TÜM ALANLARA TAŞIYACAĞIZ'
Hak ve adaletten yana olduklarını söyleyen Köse, "Polonez işçisinin mücadelesine, sendikal düzen o fabrikada kuruluncaya kadar sahip çıkacağız. Sizi, yasaları çiğnemekten, insanı üretim malzemesi olarak görmekten bir an önce vazgeçip uzattığımız eli dostça sıkmaya çağırıyoruz. Tek Gıda-İş Sendikası, genel yapısı itibarıyla örgütlü olduğu iş yerlerinde kaliteli üretime katkı sunmak, işletmeleri büyütmek ve üyelerinin refah seviyelerini artırmak adına her zaman üst düzeyde çaba göstermiştir. Polonez'in en büyük hissesine sahip olan Ürdünlü işvereni de bu ülkenin yasalarına ve vatandaşlarına saygı göstermeye bir kez daha çağırıyoruz. Anayasanın ve yasaların verdiği hakkı kullanan işçiyi işten atma hakkınız yoktur. Nasıl Birleşmiş Milletler Küresel Sözleşmesi'nde çalışanların sendikalaşma ve toplu müzakere özgürlüğünü destekliyoruz dediyseniz ülkemizde de sendikal örgütlenme hakkını tanımak zorundasınız. Aksi takdirde vermiş olduğunuz mücadele başarıya ulaşana kadar sadece fabrikanızın önünde değil, yasalarımızı da kullanarak bu haklı mücadelemizi tüm alanlara taşıyarak eylemlerimize devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. 

POLONEZ PATRONU FABRİKA ÖNÜNDEKİ AĞAÇLARI KESİLDİ
Öte yandan Polonez patronu işçilerin şirketin genel merkezi önünde olmalarını fırsat bilerek işçilerin fabrika önünde gölgesine sığındığı ağaçları kesti.