22 Eylül 2024 Pazar

Polisin tecavüz saldırısı üzerine Belucistan halkı ayağa kalktı

Belucistan'da İran polisinin 15 yaşındaki genç bir kadına tecavüz saldırısında bulunması üzerine bölge halkı ve rejim güçleri arasında şiddetli çatışmalar gerçekleşti, rejim güçleri tecavüz saldırısına tepki gösteren en az 20 kişiyi katletti.

İran'da Mahsa (Jina) Amini'nin ahlak polisleri tarafından katledilmesi üzerine başlayan ayaklanma derinleşerek devam ederken, Belucistan'da İran polisinin 15 yaşındaki bir genç kadına tecavüz saldırısında bulunması bölge halkını ayağa kaldırdı.

Tecavüz saldırısını öğrenen halk bölgedeki polis karakoluna yürüyüp karakolu ateşe vererek tepkisini gösterirken, rejim güçleri halkın üzerine ateş açarak onlarca kişiyi katletti. Zahidan kentinde şiddetlenerek devam eden çatışmalarda, İran rejim güçleri halkın ibadet ettiği camiyi de basarak ateşli silahlarla halka saldırdı. En az 20 kişinin katledildiği, onlarca kişinin ise yaralandığı çatışmalarda, halk kendilerine saldıran rejim güçlerine taşlar ve sopalarla direnerek, bölgedeki polis araçlarını, devlet binalarını ateşe vererek cevap verdi.

İran devlet televizyonu (IRNA) ise Devrim Muhafızları Ordusu'nun Sistan-Beluçistan eyaletindeki istihbarat komutanı Albay Musevi'nin Zahidan kentindeki Mekki Cami yakınında çatışmada yaralandığını, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiğini açıkladı.