20 Eylül 2024 Cuma

Polis ve konsolosluk Emelianova'nın ölümünü günlerce gizledi

Erzurum'da erkek şiddetiyle katledilen savaş karşıtı Anastasiia Emelianova'nın cansız bedenini bulan polis ve Rusya Başkonsololusluğu, günlerdir Emelianova'yı arayan ve kayıp ilanı oluşturan arkadaşlarına, ailesine haber vermedi. Arkadaşları, erkek arkadaşı tarafından katledilen Emelianova'nın ölümünün üstünün örtülmek ve erkeğin aklanmak istendiğini belirtti.

Savaş karşıtı aktivist Anastasiia Emelianova Erzurum'da erkek şiddeti sonucu katledildi.

Rusya, Ukrayna savaşı sonrasına,  savaş karşıtı harekette yer aldığı için tutuklanma riski olan ve bu nedenle Türkiye'ye gelen Emelianova, erkek arkadaşıyla yaşadığı evde ölü bulundu. Emelianova'nın kesici bir maddeyle yaralanma sonucu kan kaybı nedeniyle yaşamını yitirdiği, erkeğin tutuklandığı öğrenildi.

Yeryüzü Postasında yer alan habere göre Emalianova'dan 20 Eylül'den bu yana haber alamayan arkadaşları polisin aynı gün cesedi bulduğunu, o akşam itibariyle kayıp olduğuna ilişkin sosyal medyada ilan yayınladıklarını belirtti. 23 Eylül'de polis merkezine ve Rusya Başkonsolosluğu'na başvuru yapıldığını ancak öldüğü haberini dört gün sonra öğrenebildiklerini ifade eden Emalianova'nın arkadaşları, polisin ve konsolosluğun ilk günden itibaren bilgisi olmasına karşın ailesine dahi haber vermediğini, polisin kendilerine olayın kaza olabileceğini söylediğini ifade etti. Emalianova'nın arkadaşları bunun bir kadın cinayeti olduğunu düşündüklerini ve üzerinin kapatılmaması için mücadele edeceklerini belirtiyorlar.