4 Ekim 2024 Cuma

Polis Hantaş'ı katletti, tanığı ölümle tehdit etti

Diyarbakır'da "dur" ihtarına uymadığı gerekçesiyle polis tarafından katledilen Recep Hantaş'ın ölümüne ilişkin duruşma görüldü. Sanık polisler, katliamı ihtara uyulmadığı iddiasıyla meşrulaştırmaya çalıştı. Ancak olay esnasında Hantaş'ın yanında olan tanık Yılmaz, polislerin karakolda kendilerini öldürmekle tehdit ettiğini, bir anda saldırdıkları için panikle kaçtıklarını yüzlerinin maskeli olmadığını hava soğuk olduğu için ceketin kapüşonunu başlarına geçirdiklerini aktardı. Mahkeme Hantaş ailesinin tüm taleplerini reddetti, duruşmayı erteledi. 

Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesinde 14 Nisan 2019 tarihinde çöp toplarken polis tarafından silahla vurularak katledilen Recep Hantaş'ın ölümüne ilişkin polis Kazım B. hakkında "olası kastla öldürmek"ten açılan davanın ikinci duruşması görüldü. Diyarbakır 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada tutuksuz yargılanan polis Kazım B. ve avukatı Mustafa Demir ile Recep Hantaş'ın ağabeyi Efe Hantaş ve avukatları Mehmet Öner, Ercan Yılmaz ile Yakup Güven hazır bulundu.

Mahkeme başkanı, "yalan haber" yapmakla itham ettiği gazetecilerin duruşmayı takip etmek için salona girmelerine izin vermedi. Gazetecilerin salona alınmaması Hantaş ailesi avukatlarının tepkisine neden oldu. Avukatlar, gazetecilerin yargılamayı takip etmelerinin engellenmesinin "aleniyet ilkesi"ne aykırı olduğunu belirterek, bu duruma itiraz etti. Mahkeme başkanı ise, "gazeteciler olmadan aleniyet ilkesi gerçekleşmiyor sanki" sözleriyle tutumunda  ısrar etti.

DURUŞMA GERGİN BAŞLADI
Gergin başlayan duruşmada dava dosyasına eklenen belgeler paylaşıldı. Mahkeme başkanı, Hantaş'ın öldürüldüğü yerde yapılan keşif sonucunda hazırlanan bilirkişi raporunun dosyaya eklendiğini belirtti.

Murat Salaman, polis S. E. ve Hantaş'ın vurulduğu sırada yanında bulunan arkadaşı Ramazan Yılmaz tanık olarak dinlendi. Murat Salaman, polisin uyardığını daha sonra ise Hantaş'a silah sıktığını söyledi.

Polis, S. E.'nin beyanları alındı. Devriye ekibinde çalıştığını belirten polis S.E., kaçan iki kişiyi durmaları yönünde uyardıklarını ancak durmayınca ateş ettiklerini söyleyerek, "dur" ihtarına uyulmayınca polisin gerçekleştirdiği katliamı meşrulaştırmaya çalıştı.

'YERDE YATARKEN POLİSLER TEKMELEDİ'
Tanık Ramazan Yılmaz ise akşamları hurdaya çıktıklarını söyledi. Yemek yedikleri sırada polislerin bir anda saldırdığını kaydeden Yılmaz, panikle kaçtıklarını ve bu esnada yere düştüğünü yanına gelen bir polisin beline vurarak, "Amirim, amirim bu yaşıyor. Ne yapalım?" diye sorduğunu aktardı.  Amirin de "arabaya atın" dediğini söyleyen Yılmaz, polisin yüzlerinin kapalı olduğu iddiasına ilişkin hava soğuk olduğu için başlarına kapüşon geçirdiklerini dile getirdi.

'POLİS İFADE SIRASINDA ÖLDÜRMEKLE TEHDİT ETTİ'
Mahkeme başkanının, anlatımlarının hazırlık sürecindeki beyanları ile çeliştiğini söylemesi üzerine tanık Yılmaz, "Hazırlıktaki ifademi kabul etmiyorum. Karakolda beni 'arkadaşını nasıl öldürdüysek, seni de öyle öldürürüz' diye  tehdit ettiler. Polislerden birinin üzerinde şapka ve siyah bir elbise vardı. Elbiselerinden polis oldukları anlaşılmıyordu. Yanımıza gelirken de polis olduklarını söylemediler. Recep'in nasıl vurulduğunu görmedim, çünkü ben o esnada yerde yatıyordum" yanıtı verdi.

Tanıkların dinlenmesinin ardından söz verilen iddia makamı, okunan belgelere ve alınan tanık beyanlarına bir diyeceklerinin olmadığını söyledi. Sanık Kazım B. da, tanık beyanlarındaki aleyhe olan hususları  kabul etmediğini ifade etti.

REDDİ HAKİM TALEBİ
Söz verilen Hantaş ailesi avukatı Mehmet Öner ise, tevsi tahkikat ve gazetecilerin duruşma salonuna alınmamış olması nedeniyle reddi hakim talebinde bulundu.  Av. Öner, "Duruşma başlarken gazeteci arkadaşlarımız duruşmayı izlemek istemiş, mahkeme başkanı tarafından kendisine engel olunmuştur. Bu hususun tutanağa geçirilmesi tarafımızdan talep edilmiş, ancak tutanağa geçirilmemiştir. Beyanlarımız kısmında da bu hususu beyan etmemize rağmen bu konudaki beyanımız tutanağa geçirilmemiştir" dedi.


TÜM TALEPLER REDDEDİLDİ
Avukatların reddi hakim talebi üzerine duruşmaya ara veren mahkeme başkanı, salonu boşalttı. Heyet, sonrasında açıkladığı ara kararlarında bu yönlü talebi üzerine sanık polis Kazım B.'nin duruşmalardan vareste tutulmasına karar kıldı. Mahkeme, yasada belirtilen gerekçelerden biri belirtilmediği için reddi hakim talebinin ise reddine karar verip, Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz edilebileceğine, diğer tanıkların beyanlarının alınması için bulundukları illerdeki talimat mahkemelerine müzekkere yazılmasına karar vererek bir sonraki duruşmayı 31 Mart 2022 tarihine erteledi.