4 Ekim 2024 Cuma

PKK'nin alıkoyduğu asker ve polisler TSK bombardımanında öldü

Savunma Bakanı Akar ve Genelkurmay Başkanı Güler, Garê'de PKK'nin alıkoyduğu asker ve polislerin TSK bombardımanı esnasında öldüklerini itiraf etti. Saldırının ilk günü HPG, kampın uçaklarla yoğun biçimde vurulduğunu açıklamıştı. HPG kampında alıkonulan asker ve polislere ait 13 cenaze çıkarıldığı belirtiliyor.

Garê'ye yönelik saldırıya ilişkin açıklama yapan Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler, saldırının ilk günü HPG'nin uçaklarla yoğun biçimde vurulduğunu açıkladığı alanda bulunan 13 asker ve polisin cenazesinin çıkarıldığını itiraf etti.

Akar ve Güler, "Pençe Kartal-2" ismi verilen işgal saldırısına ilişkin kimi detaylar açıklarken, operasyonunun sonlandırıldığını ve TSK güçlerinin geri çekildiğini öne sürdü.

Akar, sınırdan 70 km mesafede yer alan Garê bölgesine yönelik saldırıyı "hudut güvenliği sağlama" olarak açıklaması dikkat çekerken, operasyonun, daha önce PKK tarafından farklı tarihlerde alıkonulan ancak devletin resmi olarak kabul etmediği asker ve polislere yönelik olduğunu da kabul etti. Akar açıklamasında polis ve askerleri sivil vatandaş gibi sunmaya çalıştı. Açıklamada, "Yoğun çatışmaları müteakip kontrol altına alınan mağarada yapılan aramalarda alıkonulan 13 vatandaşımızın naaşlarına ulaşılmıştır" dedi.

Akar'ın bahsettiği 'esir kampı', operasyonun ilk saatlerinde TSK savaş uçakları tarafından yoğun biçimde bombalanmıştı. HPG de konuya ilişkin açıklama yaparak bombardımanı doğrulamıştı. TSK bombardıman sırasında PKK'nin alıkoyduğu asker ve polislerin aileleri açıklama yaparak, yakınlarının yaşamlarından endişe duyduklarını belirtmişti. Akar, beklenen açıklamayı yaptı ve PKK'nin alıkoyduğu asker ve polislerin operasyon esnasında öldüklerini kabul etti.

Akar, Garê'deki saldırının sonlandırıldığını belirtirken, "kara ve hava unsurlarımız üslerine, kışlalarına döndü" dedi. Akar'ın açıklamasında, bombardımanda ölenlerin isimleri verilmedi. HPG ise henüz sahada saldırıların devam edip etmediğine ilişkin yeni bir açıklama yapmadı.

ALIKONULAN 11 İSİM
Görüşmelerin sona erdirilmesinin ardından yaşanan çatışmalarda MİT’in Yurtdışı Etnik Bölücü Faaliyetler Başkanı olduğu belirtilen E.P.  ile MİT İnsan Kaynakları Yöneticisi olduğu belirtilen A.G. 4 Ağustos 2017’de Süleymaniye’nin Dokan kasabasında PKK tarafından alıkonulmuştu. PKK'nin daha önce alıkoydukları arasında Sedat Sorgun, Ümit Gıcır, Semih Özbey, Adil Kabaklı, Müslüm Altıntaş, Mevlut Kahveci, Sedat Yabalak, Süleyman Sungur ve Hüseyin Sarı isimli 9 asker ve polis de bulunuyor.