22 Eylül 2024 Pazar

Philip Morris işçileri: Mücadeleleri birleştirmeliyiz

Sendikalı oldukları için işten atılan Philip Morris işçileri, direnişlerinin 81'inci gününde Basmane'de bulunan Marlboro ofisine yürüdü. Ülkenin her yerinde işçilerin açlık ve yoksulluğa mahkum edildiğini dile getiren işçiler, mücadeleleri birleştirme çağrısı yaptı.

İzmir'in Torbalı ilçesinde bulunan Philip Morris (Marlboro) fabrikasında DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için 20 Eylül günü işten atılan 200 işçi, direnişlerinin 81'inci gününde. İşçiler, İzmir'in Konak ilçesinde Möntro Meydanından Basmane'de bulunan Marlboro ofisine yürüdü. "Atılan işçiler geri alınsın, sendika hakkımız tanınsın" pankartı açılan eyleme, çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi destek verdi.

Yürüyüş sonrası şirket binası önünde açıklama yapan Gıda-İş Ege Bölge Temsilcisi Ufuk Öden, ülkenin her yerinde milyonlarca işçi ve emekçinin açlık ve yoksulluğa mahkum edildiğini söyledi. "Enflasyon ve fahiş zamlar her geçen gün artmakta, hayat işçi ve emekçiler açısından dayanılmaz hale gelmiştir. Ancak; bunun karşısında şirketler tarihi kar rekorları kırmaktadır" diyen Öden, bu koşullarda halkın, işçi ve emekçilerin örgütlenmekten, mücadele etmekten başka bir şansı kalmadığını vurguladı.

ÖDEN: MARLBORO İŞÇİLERİ DAVALARINDA HAKLIDIR
Ülkenin dört bir yanında işçilerin benzer deneyimler yaşadığını belirten Öden, işçilerin pek çok fabrikada sendikalaştıkları için işten atıldığını söyledi. Öden, "Siyasi iktidar bağlı olduğu sınıfa hizmet etmekte, tüm bu yasa tanımazlıklara ve hukuksuzluğa göz yumarak açıkça patronlardan yani burjuvaziden yana saf tutmaktadır. Bütün bu hukuksuz işten atmalar karşısında öncelikle direnen sınıf kardeşlerimizle mücadelemizi birleştirmeliyiz" çağrısında bulundu.

Marlboro yönetiminin işçileri direnişten vazgeçirmek için ek ödeme yaparak uzlaşmaya çağırdığını, içeride çalışmaya devam eden işçilere ise sus payı vermeye çalıştığını aktaran Öden, şöyle devam etti: "Bilinmelidir ki; Marlboro işçileri davalarında haklıdırlar. Asgari ücretin sefalet ücreti olmaktan çıkarılıp, insanca yaşanabilecek bir ücrete yükseltilene kadar, işten atılan işçiler işe geri alınana kadar ve sendikal örgütlenme haklarımız tanınana kadar mücadele etmekte kararlıyız. Asla vazgeçmeyeceğiz."

SARI: EKMEĞİMİZİN ÇALINMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise insanca yaşamak için mücadele eden işçilerin patronlar tarafından engellenmeye çalışıldığını söyledi. Sarı, "Hazine ve Maliye Bakanı Nebati biz her kesimle otururuz diyor, işçilerle de otururuz diyor, işverenlerle otururuz sorunlarını konuşuruz diyor. Buradan sesleniyoruz, bizimle sofraya oturmayın çünkü biliyoruz ki AKP'nin bakanları bizimle sofraya oturursa önümüzdeki ekmeği de çalacak. Biz ekmeğimizin çalınmasına izin vermeyeceğiz" dedi.

Eylem boyunca, "Direne direne kazanacağız", "AKP elini ekmeğimizden çek" sloganları atıldı.