20 Eylül 2024 Cuma

Petrol-İş, patron el ele işçi kıyımı

BAE'nin devlet yatırım fonu ADQ'nun 2022 yılında satın aldığı Birgi Mefar'da patron, sarı sendika Petrol-İş'le el ele işçileri işten çıkarıyor. Zam ile birlikte en az 30 bin lira olacak maaşı ödemek istemeyen patron işçileri ikna yoluyla işten çıkması sağlayarak tazminat da ödemekten kaçınıyor. Öte yandan Petrol-İş ve Birgi Mefar patronunun daha önce de mafyatik yöntemleri defalarca kullandığını kaydeden işçiler, Petrol-İş kendilerini sürekli sattığını da ekledi.

Sarı sendika Petrol-İş, örgütlü olduğu Birgi Mefar ilaç fabrikasında patronla el ele vererek, işçilerin işten çıkması için rıza üretmeye çalışıyor. İhtiyari arabulucu yöntemiyle de işçilerin işten atılmalarını sağlıyor.

Yılbaşında kıdemlerinden dolayı yapılacak zamla birlikte en az 30 bin lira alması beklenen işçiler, patron bu meblayı ödemek istemediği için işten çıkarılıyor. Yeni ve kıdemsiz işçiler alarak asgari ücretle çalıştırmayı planlayan Birgi Mefar patronunun imdadına koşan işbirlikçi Petrol-İş, görüşmelerden önce fabrikada bölümleri dolaşarak işçilerin işten çıkması için rıza üretmeye çalıştı.

DAHA ÖNCE DE MAFYATİK YÖNTEMLER DENENDİ
Petrol-İş'in baş temsilcisi Gülay Serinkaya, Disiplin Kurulu üyesi Fuat Eskiköy ve Başkan Yardımcısı Fikret Tiftik olmak üzere Petrol-İş sendikası yönetiminin kendilerini sattığını vurgulayan işçiler, daha öncede fabrikada patron ve sendika arasında çeşitli uyuşmazlık yaşayan işçilerin araçlarına silah sıkıldığını, mafyatik yöntemlerle korkutmaya çalışıldığını aktardı. Direnişteyiz.org'a konuşan işçiler, aralarında formen, teknisyen, bakımcının da bulunduğu 60 işçinin işten çıkarıldığını, nisan ayına kadar işten çıkarmaların devam edeceğini kaydetti.

Arabulucu işçilere "ihtiyari arabuluculuğa davet", patron ise "fesih bildirimi" gönderdi. Mektupta işletmesel kararlar ve küçülme iddialarıyla birçok işçinin mevcut pozisyonunun kapatıldığı iddia edildi. İşçilere "organizasyon yapısı ile işyerimizde niteliklerinize uygun başkaca açık bir pozisyon mevcut olup olmadığı araştırıldığı" ve "farklı bir departmana geçiş veya başka bir görev bulunmadığı" öne sürüldü.

BİRGİ MEFAR
Türkiye'de "ucuz kalmış varlıkları inceliyoruz" diyen Birleşik Arap Emirlikleri ilk alımını 2022 yılının ortasında Birgi Mefar ile gerçekleştirmişti. Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) devlet yatırım fonu olan Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) Türk ilaç şirketi Birgi Mefar'ı satın almıştı. Mefar işçisine, sendikayla el ele verilerek başlatılan saldırının çıkış noktasının burası olduğu tahmin edilebilir. Saldırının diğer ekseninde Saray rejiminin ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin işbirliğindeki işçi düşmanlığı yatıyor. Satın alma Abu Dabi hükümetinin resmi sosyal medya hesabı üzerinden duyurulmuştu.