23 Eylül 2024 Pazartesi

Peru hükümeti orduya talimat verdi

Peru'da akaryakıt, gıda ve gübre fiyatlarındaki artışa tepki gösteren halk, günlerdir ülke çapında sokaklara dökülürken, hükümet olağanüstü hal sonrasında aldığı kararla ordunun eylemlere saldırmasının önünü açtı.

Peru'da artan akaryakıt, gübre ve gıda fiyatları sonucu patlak veren eylemler sürüyor. Yüzlerce tarım işçisi ve kamyoncu ülke çapında pek çok yolu keserek trafiği durdurdu. Başta başkent Lima olmak üzere pek çok kentte de halk sokakları doldurmaya devam ediyor. Rusya-Ukrayna savaşı sonrası artan gıda ve akaryakıt fiyatlarına tepki gösteren binlerce kişi, günlerdir hükümete çağrıda bulunarak ekonomik krize karşı daha güçlü önlemler almasını istiyor.

Eylemlerde katledilen insanların sayısı 6'ya ulaşırken, hükümet 1 aylık olağanüstü hal ilan ederek eylemleri engelleme çabalarına devam ediyor. Peru hükümeti tarafından son alınan karara göre, artık eylemlere polisin yanı sıra ordu da müdahale edebilecek. Hükümet, sokağa çıkma yasağı kararını ise halkın tepkileri sonucu geri çekmek zorunda kalmıştı.