23 Eylül 2024 Pazartesi

Peru halkı artan enflasyona karşı sokaklara çıktı

Peru'da halk, enflasyonla artan gıda, akaryakıt ve gübre fiyatlarına karşı sokaklara dökülerek başkent Lima'da trafiği kesintiye uğrattı. Hükümet olağanüstü hal ilan ederken, sokağa çıkma yasağı kararını halkın tepkisi üzerine geri çekmek zorunda kaldı.

Peru halkı, enflasyonla birlikte artan gıda ve akaryakıt fiyatlarına karşı ayağa kalktı. Bir grup çiftçi ve kamyoncunun başkent Lima'da bazı ana yolları kesmesiyle başlayan eylemler, tüm ülkeye yayıldı. Ülkenin tamamında halk, iş bırakarak sokaklara döküldü. Halihazırda yüksek olan enflasyonun Mart ayında son 26 yılın zirvesini görmesiyle öfkelenen halk, güneydeki Ica kentinde ise gişeleri yaktı ve polisle çatıştı.

Şu ana kadar en az 4 kişinin katledildiği eylemlerde hükümet olağanüstü hal ilan etti. Devlet Başkanı Pedro Castillo, "iç düzeni yeniden sağlamak" için olduğunu iddia ettiği sokağa çıkma yasağını ise halkın tepkileri üzerine geri çekmek zorunda kaldı.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgaliyle birlikte uygulanan ticari ambargo sonucu ülkede özellikle gübre ve akaryakıt fiyatları zirve yaparken, hükümetin ekonomi politikaları yaşanan krizi önleyemedi. Hükümetin asgari ücrete yaptığı yüzde onluk zammın yetersizliğine dikkat çeken Peru İşçi Sendikaları Konfederasyonu, perşembe günü halkı düzenledikleri büyük yürüyüşe çağırdı.