4 Ekim 2024 Cuma

Perî halkı dağ keçilerinin avlanmasına karşı çıktı

Perî'ye bağlı İnderesi mevkiinde dağ keçileri için avlanma izni verilmesi ve halkın avcılar tarafından tehdit edilmesi protesto edildi.

Dersim'in Perî (Akpazar) beldesinde bir kez daha bölgede kutsal sayılan dağ keçileri için avlanma izni çıkarıldı. Belde halkı ve siyasi parti temsilcileri yaptıkları açıklamayla canlı katliamını kabul etmeyeceklerini dile getirdi.

Perî belde sınırları içindeki İnderesi mevkiinde dağ keçilerinin katledilmesi için avlanma izni verilmesine karşı bölge halkı, HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, yerine kayyum atanan Belediye Eşbaşkanı Orhan Çelebi, HDP İl Eşbaşkanı İbrahim Kasun ve parti yöneticilerinin katılımıyla eylem yaptı.

İnderesi bölgesinde yapılan açıklamada konuşana Perî Belediye Eşbaşkanı Çelebi, son yıllarda Dersim'de av adı altında canlılara yönelik sistematik bir saldırı politikası geliştirildiğini dile getirdi. Çelebi, "Bunun adı da zevk için hayvan öldürmek, canlı öldürmek olarak geçiyor" dedi. Geçtiğimiz yıl ABD'li bir kişinin binlerce dolar karşılığında avlanma izni aldığını hatırlatan Çelebi, "Gelip Pülümür bölgesinde avcılık yapma isteği vardı, halkımızın tepkisi üzerine gelmedi" diye konuştu.

Devletin canlıları zevk ve para için öldürtmesinin kabul edilemez olduğunu dile getiren Çelebi şöyle konuştu: "Topraklarımızda, Perî'de SİT alanı olarak geçen İnderesi bölgesine, Osmaniye'den, Adana'dan yada farklı illerden birilerinin gelip, kutsal saydığımız canlılarımıza karşı katliam gerçekleştirmesini kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Halkımızın duyarlılığı önemli, bu duyarlılığı sürdüreceğiz. Avlanmaya gelenlerin bölgede köylüleri öldürmeyle tehdit etmesi de kabul edilemez."

Eylemde söz alan HDP Milletvekili Alican Önlü de avlanmanın insanlık dışı bir duygu olduğunu dile getirdi, "Sadece Dersim'de değil, bütün canlılar için av adı altında yapılan bir katliamdır. Bunun devlet imkanlarıyla yapılması ciddi bir durumdur" dedi. Avlanmaya gelenlerin evlerinde izin belgeleri olduğunu belirten Önlü şunları söyledi: "İzin belgemiz var, av sezonudur' diyorlar. Bölge halkının tepkisine rağmen bu kişileri koruyan yine buradaki güvenlik güçleridir. Bu zihniyet, Dersim'de bu coğrafyanın tümüne karşı düşmanlık yapıyor. Bu düşmanlık, bir dönem orman yakarak, inanç alanlarımızı talan ederek kendini gösterdi, şimdi dağ keçilerimizi katlederek gösteriyor."

Dersim halkının kutsal saydığı dağ keçilerinin katledilmesine karşı olduğunu vurgulayan Önlü, "Halkımız bu katliamlara karşı tepkisini daha ciddi gösterecektir. Bu katliamlar devam ederse, tepkimiz bununla sınırlı olmayacaktır. Bundan sonra yaşanacak tüm olumsuzluklardan, mülki amirler, askerler, vali, kaymakamlar sorumlu olacaktır" dedi.