22 Eylül 2024 Pazar

Patronun yeni taktiği: Sendikalı olmayana 2 bin liralık zekat

Bursa'nın İnegöl ilçesinde faaliyet gösteren 400 işçinin çalıştığı tekstil firmasında patron koronavirüs pandemisinin ardından sendikalı işçileri ücretsiz izne çıkardı, sendika üyesi olmayan işçilere de 'zekat' adı altında 2 bin lira dağıttı. TEKSİF, "İşveren işçileri sendikadan istifa ettirmek için baskı yapıyor" dedi.

Türk-İş'e bağlı Türkiye Tekstil, Örme, Giyim ve Deri Sanayii İşçileri Sendikası (TEKSİF), Bursa'nın İnegöl ilçesindeki bir tekstil firmasında bir süredir örgütleniyordu. İşçilerin çoğu sendikaya üye oldu. TEKSİF işyerinde yetkiyi aldı. Toplu iş sözleşmesi imzalamak için patron ile masaya oturdu ancak patron süreci Yüksek Hakem Kurulu'na taşıdı. Hakem Kurulu'nda karar çıktı ancak patron o kararı uygulamaktan da çekindi. Koronavirüs pandemisi nedeniyle toplu iş sözleşmesi süreci durdu. Pandeminin ardından da patronun işçilere sendikadan istifa etmeleri yönündeki baskıları arttı.

TEKSİF'in açıklamasına göre patron işçilere 'tehdit olarak işyerini kapatacağına dair yazı astı', yazıyı soran işçilere ise "Bu işi yapmayacağım" yanıtını verdi. İlerleyen süreçte patron sadece sendikalı işçilerin yoğun olduğu boyahane bölümünü kapatacağını açıkladı. Ancak işçiler sendikadan istifa etmedi. En son patron sendikalı olmayan 100 işçiye 'zekat' adı altında 2 bin lira para verdi. Sendikalı işçiler ise bu 'zekattan' faydalanamadı.

Patron en son sendikalı işçilere ücretsiz izin verdi. Patron de sendika üyesi işçileri arayarak, "Sendikadan istifa ederseniz, işbaşı yapabilirsiniz" dedi. 20 kadar işçi istifa yolunu seçti ancak geriye kalan yaklaşık 300 işçi sendikalı olmakta kararlı. Şirket ise çalışmaya devam ediyor. İşçi sayısı azaldığı için mevcut çalışanlar günde 12 saatte varan mesai yapıyor ve iş güvenliği önlemlerine de uyulmuyor. TEKSİF ise patronun dayattığı bu koşullar nedeniyle suç duyurusunda bulundu.

TEKSİF Sendikası İnegöl Şube Başkanı Selçuk Bozkaya, sendikalı işçilerin mağdur durumda olduğunu ve geçinecek ücret dahi alamadıklarını vurgulayarak, "Şu anda Anayasal suç işleniyor. Sendikalı olmayan işçiler gece saat 12'lere kadar çalıştırılıyor. El altından para veriliyor" dedi. Bozkaya, İnegöl Kaymakamı, İŞKUR ve SGK'ya çağrıda bulunarak, "Bu kötü işveren dur deyin" ifadelerini kullandı.