22 Eylül 2024 Pazar

Patron ve polis işbirliği ETF işçilerinin direnişini engelleyemiyor

ETF Tekstil fabrikasının kapandığı gerekçesiyle hakları gasp edilerek işsiz bırakılan tekstil işçilerinin direnişi, 12. gününde devam ediyor. Patronun engelleme çabaları ve polisin tehditlerine karşı işçiler, haklarını alana kadar fabrikayı terk etmeyeceklerini vurguladı.

Tuzla’da yer alan ETF Tekstil fabrikasında kıdem ve ihbar tazminatlarıyla ikramiyeleri gasp edilen işçilerin direnişi 12. gününde.  31 Temmuz’da kapanan fabrikanın çıkışı sabah erken saatlerde patronlar tarafından kapatıldı. Geceden bu yana fabrika içerisinde nöbette olan işçilerin çıkışına izin verilmezken, direniş alanına sabah gelen işçiler de fabrikanın içerisine alınmadı. Patronun karakola giderek işçiler hakkında şikayette bulunması üzerine polis fabrika içerisindeki işçileri dışarı çıkmamaları halinde gözaltına almakla tehdit etti.

MADEN: EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI BEKLİYORUZ
Polis tehditlerine karşı fabrikanın içerisinde ve önünde direnişe devam eden işçiler adına konuşan Deriteks Sendikası Tuzla Şubesi Genel Sekreteri Pembe Maden, ETF patronu Sanem Dikmen’den tazminat haklarını alabilmek için gece gündüz demeden burada olduklarını ifade etti. Dikmen’in dün bir teklifte bulunacağını iddia ettiğini kaydeden Maden, henüz bir haber gelmediğini ve sabahın 05.30’unda fabrikanın girişine kapı yapıldığını söyledi. Fabrikada çalışan işçilerin yeni bir iş buluncaya kadar bu tazminatlarla hayatını idame ettirmek zorunda olduğunu vurgulayan Maden, "Biz kimseye bir zarar vermiyoruz. Biz burada Senem Dikmen’den gelecek cevabı bekliyoruz. Yıllarımız var burada, emeğimizin karşılığını bekliyoruz" dedi.

DİRENİŞ DAYANIŞMA ZİYARETLERİYLE DEVAM ETTİ
Patronun keyfi bir şekilde üretimi durdurup tazminat haklarını gasp ettiğini vurgulayan işçiler, polis de gelse fabrikanın içinde ve önünde direnmeye devam edeceklerini vurguladı. İşçiler, "Yaşasın sınıf dayanışması", "Baskılar bizi yıldıramaz", "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganlarıyla direnişi sürdürdü. Direnişteki işçileri, Birleşik Metal-İş Sendikası Kadın Komisyonu, Tek Gıda-İş ve yakın zamanda direnişlerini kazanımla sonuçlandıran Koç Üniversitesi taşeron işçileri de ziyaret etti. 

BİRLEŞİK METAL-İŞ KADIN KOMİSYONU: YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI
"Kadın dayanışması yaşatır, yanındayız" pankartı ve "Yaşasın kadın dayanışması", "ETF işçisi yalnız değildir", "Yaşasın ETF direnişi" sloganlarıyla direniş alanına yürüyen kadın metal işçileri, özellikle kadın işçilerin gece gündüz çalıştıkları fabrikalarda insan değil robot muamelesi gördüğünü vurguladı. ETF patronlarının işçilerin emeğini hiçe saydığını kaydeden metal işçileri, direnişteki işçilerin ağırlıkla kadın olduğuna dikkat çekerek "Sessiz sedasız belledikleri kadınlardan kurtuluşun da kolay olacağını düşündüler" dedi. İşçiler, Birleşik Metal-İş Kadın Komisyonu olarak ETF direnişinin sesini duyurmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

İşçilerin alandaki direnişi, halaylar ve sloganlarla sürüyor.