22 Kasım 2024 Cuma

Paskalya yürüyüşlerinde Efrin işgali protesto edildi

Almanya'da geleneksel Paskalya yürüyüşleri barış yürüyüşüne dönüştü. Binlerce savaş karşıtı, Türkiye'nin Efrin işgalini de protesto etti.
Almanya'daki geleneksel Paskalya yürüyüşlerinde silahlanma ve Almanya'nın silah ihracatı protesto edildi. Almanya'da Paskalya yortusu sırasında 100 dolayında gösteri düzenlendi. En kalabalık barış gösterileri Hamburg, Frankfurt, Nürnberg ve Kassel şehirlerinde yapıldı.
 
Barış Yürüyüşleri Koordinasyon Merkezi'nden yapılan açıklamada bu yılki katılımın 2017 yılından fazla olduğu ve bunun Türkiye ve Suriye gibi uluslararası krizlerle ilişkili olduğu belirtildi. Koordinasyon Merkezi sözcüsü Willi van Ooyen, Türkiye'ye Alman silahları satılmasıyla ilgili olarak "savaşın yeniden normal gibi görülemeyeceğini ve Alman hükümetinin bu durumla ilgisi yokmuş gibi davranması karşısında susulamayacağını" söyledi.
 
Yaklaşık 4 bin barışseverin katıldığı açıklanan Frankfurt'taki gösteride Efrin'deki işgale derhal son verilmesi talep edildi. Frankfurt'taki mitinge katılan bir doktor, yardım organizasyonu Medico International adına Efrin'de yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
 
Ulm'da düzenlenen yürüyüşe de yüzlerce savaş karşıtı katıldı. Ulm Fridenbewegt adlı barış girişimi tarafından düzenlenen yürüyüşte savaşlara son verilmesi, silah ticaretinin yasaklanması istendi. Yürüyüşe ADHF, AGİF, ATİF, HDK-Ulm, DİDF, SYKP de katıldı. 
 
Eylemde konuşma yapan bir barış aktivisti, "Hayatın hangi alanında olursanız olun ister işçi, doktor, kimyager, fizikçi, asker annesi, asker babası savaşa zorlandığınızda, katkı istendiğinde 'hayır' demelisiniz" dedi. 
 
Konuşmacılarda Efrin işgali protesto edilirken, NATO karşıtlığı da öne çıktı. 
 
Almanya'daki ilk Paskalya barış yürüyüşleri Büyük Britanya örnek alınarak 1960'lı yıllarda yapılmıştı. İlk Paskalya yürüyüşü Londra'dan Aldermaston nükleer araştırma merkezine düzenlendi.