20 Eylül 2024 Cuma

Paris'te savaş suçluları protesto edildi

Birinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinin yıldönümü dolayısıyla aralarında Erdoğan, Trump ve Putin'inde olduğu 70 ülke liderinin buluşması, Paris'te protesto edildi. Eylemciler "bu barış forumu değil savaş forumu" diyerek tepkilerini dile getirdi.
Birinci Dünya Savaşı'nı sonlandıran Ateşkes Anlaşması'nın 100. yıl dönümü vesilesiyle 47 devlet ve 23 hükümet başkanı Paris'te toplandı. Paris'te bulunan başta ABD Devlet Başkanı Donald Trump, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan olmak üzere birçok devlet başkan protestoların hedefinde oldu.
 
Fransız devletinin aldığı 10 bin kişilik sıkı güvenlik önlemleri altında Paris République Meydanında bir araya gelen binlerce kişi, Erdoğan, Trump, Putin, Netanyahu ve Muhammed bin Salman başta olmak üzere kapitalistlerin temsilcisi olan liderlerin katıldığı bu forumun "barış değil savaş forumu olduğunu biliyoruz" diyerek tepkilerini dile getirdi.
 
Aralarında antikapitalistler, anarşistler, feministler, sendikalar, siyasi partiler, SKB, HDK-F, Kürdistanlı ve Türkiyeli göçmen örgütlerinin olduğu protesto eylemine 50 kitle örgütü ve kurum katıldı.
 
République Meydanı'nda eylem komitesi adına konuşan Georges Clément, "Şimdilik, Donald Trump tek bir savaş yapmadı. O bir yıldan beri umutsuzca Suriye'den çıkmaya çalışıyor, Suriye savaşını Obama başlattı ve Trump çıkışı bulamıyor" dedi.
 
Paris Kadın Yürüyüşü (Women's March Paris) hareketi üyesi Bénédicte Gambirasio, "Dünyayı kendi arasında paylaşan ve dünyada savaşlar yaratan devlet başkanlarını böyle bir anma için toplamak, bize yersiz görünüyor, biz buna tepki gösteriyoruz" diye kaydetti.
 
Fransa Kürt Kadın Hareketi üyesi Berivan Fırat ise "Tüm politikasını Kürt soykırımı ve Kürt kazanımlarının yok edilmesi üzerine yapan. Ermeni soykırımı ve Dersim soykırımını kabul etmeyen, halen Kürtlere karşı katliam ve soykırım savaşı yürüten bir diktatörün Fransa'ya gelmesi başta Avrupa ve Fransa'nın ayıbıdır. Yaşasın direnen halkların mücadelesi. Direne direne kazanacağız" diye konuştu.
 
ACTİT "Erdoğan hoş gelmedin" yazılı dövizler taşırken eylemde Erdoğan ve Trump karşıtı sloganlar atıldı.
 
Femen hareketinin üç üyesi güvenlik şeridini geçerek Trump'ın konvoyunun önünde eylem yaptı. Üç eylemci gözaltına alındı. Femen Fransa Örgütü, özellikle Erdoğan, Trump ve Putin'e dikkat çekerek "Savaş suçluları hoş geldiniz" diye tepki gösterdi.