21 Eylül 2024 Cumartesi

Paris'te polis işkencesi sokakta protesto edildi

Polis şiddeti, işkenceli gözaltıya karşı 80 kurum Fransa'da eylem yaptı. Poris'te ise gözaltında katledilen Adama'nın için gerçekleşen anma etkinliğine polis saldırdı, Adama'nın kardeşi gözaltına alındı.

Fransa'da 80 örgüt, sendika, kolektif, dernek ve demokratik kitle örgütü ortaklığıyla polis şiddetine karşı eylem yapıldı. Strasbourg'ta düzenlenen eylemde polisin katlettiği kişilerin isimleri okundu.

Eylemlerde sık sık "Unutmadık, katilleri affetmeyeceğiz!", "Adalet yoksa barış da yok", "Katil polis", "Ulusal polisler kapitalizmin milisleri", "Fransa üzgün Fransa yasta!", "Nahel'e Adalet" sloganları atıldı.

Konuşmalarda, son yıllarda bütün eylemlerin yasaklanması, polisin saldırısı ve işkenceli gözaltılara dikkat çekildi, Fransa'nın demokratik yönetimden uzaklaştığı kaydedildi.

Paris'te 2016'da gözaltında katledilen Adama Traoré için anma etkinliği düzenlenecekti. Ancak eylem Paris Valiliği tarafından "güvenlik" iddiasıyla yasaklandı.

Katledilen Adama'nın kız kardeşi, "Güvenlik için yeterli polis yok" gerekçelerine, yürüyüşe müdahale için Paris'in République Meydanını kuşatan polis kalabalığını göstererek bunun koca bir yalan ve politik bir karar olduğuna dikkat çekti. Yasak kararı yok sayılarak eylem gerçekleşirken, Adam'nın kardeşi "yasadışı eylem" iddiasıyla gözaltına alındı.