20 Eylül 2024 Cuma

Paris'te iklim krizi protestosu

Paris'te düzenlenen eylemle BM COP28 sebebiyle iklim krizi ve krizin sebebi kapitalist sisteme tepki gösterildi.

9 Aralık Dünya İklim günü ve Dubai'de gerçekleştirilen BM COP28 vesilesiyle Paris'in Republique meydanında gerçekleştirilen eylemle çevre krizi ve bunun sebebi kapitalist sistem protesto edildi.

Fransa'dan UPML, Almanya'dan MLPD, Cyervoni Polonya, Hollanda'dan Rrote Morgen, sosyalist gençlik örgütü Young Struggle ve MLKP taraftarlarının katıldığı eyleme aynı zamanda ICOR Avrupa bileşenleri de katıldı.

'İKLİM KRİZİNİN YARATICISI KAPİTALİST SİSTEMDİR'
Eylemde yapılan konuşmalarda iklim krizini esas yaratanın insan ve doğa sömürüsüne dayalı kapitalist-emperyalist sistem olduğu belirtilirken, Dubai'de gerçekleştirilen COP28 zirvesinin bu durumu açıkça gösterdiği vurgulandı.

Eylemde petrol şirketlerinin lobi çalışmalarına tanıklık eden COP28'in çıkaracağı sonuçların da kapitalist şirketlerin dünya talanına devam edeceğinin göstergesi olduğunun altı çizildi. Kapitalizmin bu tür zirvelerle "yeşil göz boyama" hareketine giriştiğini belirten temsilciler, kapitalizm ortadan kaldırılmadıkça dünyanın insanlık için yaşanmaz hale gelişinin devam edeceğine dikkat çekti.

'İKLİM ADALETİ İÇİN VERİLEN MÜCADELE ENTERNASYONAL BİR MÜCADELEDİR'
Gençlerin iklim hareketi içerisinde önemli bir yer tuttuğunu belirten temsilciler, egemen sınıfların bunu engellemek için eylemlere saldırdığının, harekete öncülük eden gençlere karşı devlet terörü estirdiğinin altını çizdi. İklim adaleti için verilen mücadelenin enternasyonal bir mücadele olduğunu ifade eden temsilciler, savaş ve yıkımların, sadece yaşandıkları bölgeleri değil, tüm yerküreyi etkilediğinin altını çizdiler.

Filistin, Kürdistan ve Surinam gibi yerlerde devam eden işgalci saldırıların aynı zamanda doğa yıkımı yarattığını ifade eden konuşmacılar, haksız savaşlara karşı mücadeleyle iklim adaleti mücadelesinin kesiştiği, dolayısıyla mücadelenin kapitalizmin yansımalarının bütününe karşı ortak yürütülmesi gerektiğini belirtti.

FİLİSTİN'LE DAYANIŞMA
Kolombiya'da gerçekleştirilen Dünya Sosyal Konferansı hakkında da bilgilerin verildiği eylemde, direniş şarkıları söylendi. Eylemde, aynı alanda yoğun polis ablukası altında gerçekleştirilen Filistin eylemiyle dayanışma içinde olduğu belirtildi.