16 Eylül 2024 Pazartesi

Paris'te 'hasta tutsaklar serbest bırakılsın' eylemi

Türkiye'de hapishanelerin siyasi tutsaklar için birer ölüm evine dönüştüğü kaydedilen Paris'teki eylemde, hasta  tutsakların serbest bırakılması için mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı. 

Fransa'nın başkenti Paris'te her ayın ilk cumartesi yapılan hasta tutsakların serbest bırakılması talebiyle yapılan eylemde Türkiye hapishanelerinde tutsakların durumuna dikkat çekildi. 

Hasta tutsaklarının fotoğraflarının taşındığı eylemde "Hasta tutsaklar serbest bırakılsın" pankartı açıldı sık sık, "Devrimci tutsaklar onurumuzdur " ve " İçeride dışarıda hücreleri parçala" sloganları atıldı.

'TÜRK DEVLETİ HAPİSHANELERİ ÖLÜM EVLERİNE ÇEVİRDİ'
Tutsakların Sesi Platformu (TSP) ve Paris ADHK'nin çağrısıyla yapılan eylem için çok sayıda kişi Strasbourg Kemer'de bir araya geldi. Okunan basın metninde, "Her türlü demokratik hak ve özgürlük mücadelesine saldıran sömürgeci faşist diktatörlük, hapishaneleri ölüm evlerine çevirmiş bulunuyor. Türk devletinin hapishanelerde tutsaklara yönelik saldırılar ve hak gaspları çok kapsamlıdır. İşkence, çıplak arama dayatması, hastaneye sevk edilmeme, ağır tecrit, kelepçeli muayene dayatması, telefon hakkının engellenmesi, yemeklerin az ve kalitesiz olması, süreli süresiz yayın, kitap ve mektup yasağı, havalandırma süresine kısıtlama getirilmesi, tahliyelerin engellenmesi, infaz yakma gibi hak ihlalleri yaygınlaştırılmaktadır" denildi. 

'TUTSAKLAR ÜZERİNDEKİ BASKILARA SON VERİLSİN'
Hasta tutsakların tedavisinin engellenmesi, ağırlaştırılmış tecrit işkencesine dikkat çekilen açıklamada, "Tüm politik tutsaklara uygulanan katı tecrit politikası ile tutsakların sosyal ilişkilerinin yok edilerek kimliklerine, kişiliklerine yabancılaştırılmaları ve ruhsal yıkıma sürüklenmeleri hedeflenmektedir. İmralı'dan diğer hapishanelere doğru yaygınlaştırılan tecrit ve hasta tutsakların tedavilerinin engellenmesi, faşizmin hapishanelere doldurduğu politik tutsakların yaşam hakkının ihlal edilmesidir. Türk devletinin hasta tutsakların tedavilerini engelleyen, tahliye etmeyerek öldüren bu politikasını protesto ediyor, tutsaklar üzerindeki baskılara son verilmesini istiyoruz" ifadeleri kullanıldı.