21 Eylül 2024 Cumartesi

Paris'te bu kez gençler sokakları eylem alanına çevirdi

Fransa'da emeklilik düzenlemesine karşı halkın öfkesi sürüyor. Sendikalar ve kadınların ardından gençler de başkent Paris'i eylem alanına çevirerek düzenlemenin geri çekilmesini istedi.

Fransa'da emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkartacak emeklilik düzenlemesine ilişkin emekçi halkın tepkisi sürüyor. 7 Mart'ta ülkedeki sendikaların ortak çağrısıyla çıkılan genel greve milyonlarca kişinin katılması sonrası, petrol rafinerileri, enerji ve ulaşım sektörlerindeki grevler süresiz grevlere dönüşüyor.

7 Mart sonrası 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde de kadınların öncülüğünde sokaklara çıkıldı. Kadın cinayetlerine ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dönük tepkilerini dile getiren kadınlar, emeklilik düzenlemesine de itirazlarını yükseltti.

9 Mart'ta ise üniversite öğrencilerinin öncülüğünde binlerce genç başkent Paris'te bir araya geldi. Düzenlemenin en kritik maddesi olan 7'nci maddenin senatoda kabul edilmesinden saatler önce pankartlar ve meşalelerle tüm şehri eylem alanına çeviren gençler, tüm yaşamlarını çalışarak geçirmek istemediklerini haykırdı.

Paris'te bulunan üniversite binaları ve diğer okullar önünde de barikat kurarak giriş çıkışı engelleyen öğrencilere, rafinerilerde, limanlarda, sanayi bölgelerinde grevi ve blokajı sürdüren ulaşım, enerji ve lojistik işçileri de eşlik etti.

Saatlerce eylemi sürdüren binlerce genç, polisle de çatıştı. Gençler, 11 Mart'ta gerçekleştirilecek kitlesel eylemlere çağrı yaptı.