21 Eylül 2024 Cumartesi

Paris'te binler barınma hakkı için sokağa çıktı

Barınma Hakkı Derneği çağrısıyla sokağa çıkan binlerce kişi Paris'te, kirasını ödeyemeyenlerin tahliyesini kolaylaştıran ve boş binalara yerleşenlere hapis cezası öngören yasa tasarısının geri çekilmesini istedi.

Fransa'da kirasını ödeyemeyenlerin tahliyesini kolaylaştıran ve boş binalara yerleşenlere hapis cezası öngören yasa tasarısına karşı eylemler sürüyor.

Barınma Hakkı Derneği çağrısıyla binlerce kişinin katılımıyla başkent Paris'te, yasanın geri çekilmesi talebi yükseldi.

Evsizlerin boş evlere yerleşmesine 3 yıl hapis ve 45 bin avro para cezası verilmesinin önünü açacak yasaya karşı çıkan eylemciler barınmanın herkes için bir hak olduğunu, bunun suç sayılamayacağını ifade etti. Eylemciler Paris'te 3 milyona yakın boş konut olduğunu vurguladı. Eylemciler barınma ihtiyacını gecekondu veya terk edilmiş binalara yerleşerek çözenlerin zaten cezalandırıldığını, bu yasayla beraber en temel ihtiyaçlardan birinin giderilmesinin devlet tarafından daha da zorlaştırıldığını ifade etti.

Özellikle enerji fiyatlarındaki artışın ardından yemek yemek, ısınmak ve hayatta kalmak ile kiralarını ödemek arasında seçim yapmaya zorlandıklarını ifade eden barınma hakkı savunucuları, bu yasayla birlikte evsiz kalmayı kabul etmeyen kiracıların hapishanelere düşeceğini vurguladı.

Barınma hakkı savunucuları yasanın geri çekilmesini talep ederken bu talebe çok sayıda demokratik kitle örgütü ve sendika da destek verdi.