22 Kasım 2024 Cuma

Paris bugün sokakta, daha büyük grev ve gösteriler kapıda

Fransa'da bugün ?Macron Bayramı.? İşçi ve kamu emekçileri, hükümetin politikalarına karşı Paris'te yürüyüş düzenliyor. Ayrıca 22 ve 26 Mayıs'ta da sokaklara çıkılacak. Dev gösteriye ilk kez ülkenin üç büyük sendikasının liderleri birlikte katılacak.
Fransa'da Macron hükümetinin politikalarına karşı haftalardır gösteriler sürüyor. Macron'un cumhurbaşkanı seçilmesinin birinci yıl dönümü dolayısıyla Paris'te bugün de kitlesel bir yürüyüş düzenleniyor. 9 büyük sendika, 22 ve 26 Mayıs için de grev ve sokağa çıkma çağrıları yapıyor. 
 
Emmanuel Macron'un Cumhurbaşkanı seçilmesinin yıl dönümü dolayısıyla Paris'te Macron'u protesto gösterisi düzenleniyor. "Macron Bayramı" adı altında gerçekleştirilen yürüyüş için Opera Meydanı'nda toplanmalar başladı. “Macron'u durdur” dövizleri taşıyan kitle, Bastille Meydanı'na yürüyecek. La France insoumise milletvekili François Ruffin, alanda bir açıklama yaptı. İnsoumise Başkanı Jean-Luc Mélenchon'un da bir konuşma yapması bekleniyor.
 
Paris Emniyet Müdürlüğü, 1 Mayıs yürüyüşünde yaşanan çatışmalar nedeniyle yoğun polisiye önlemler aldı. Gösteri için 2 binden fazla polis görevlendirildi.
 
İLK KEZ 3 SENDİKA BİRLİKTE
 
Öte yandan, Macron'u daha büyük grev ve gösteriler bekliyor. Fransa'nın üç büyük sendikası Fransa Demokratik İşçi Sendikaları Konfederasyonu (CFDT), Genel İş Konfederasyonu (CGT) ve İşçi Gücü'nün (FO) de dahil olduğu 9 sendika, Macron'un politikaları ve çok sayıda alanda yürürlüğe konulan yasal değişiklikleri protesto amacıyla 22 Mayıs ve 26 Mayıs için grev ve sokaklara çıkma çağrısı yaptı. 22 Mayıs'taki dev gösteriye ilk kez ülkenin üç büyük sendikasının liderleri birlikte katılacak. 
 
GREVDEKİ İŞÇİLERDEN BLOKAJ EYLEMLERİ
 
Fransa’da demiryolu çalışanları, elektrik ve gaz çalışanları ile havayolu çalışanlarının grevleri devam ediyor. Grevciler blokaj eylemleri yaptı. 
 
Eylemler nedeniyle Paris ve çevresinde tren seferlerinin yarısı iptal edildi. Ulusal Demiryolu İdaresi (SNCF) tarafından yapılan yazılı açıklamada, 23 Mart’ta başlayan ve haftada iki gün olmak üzere kademeli şekilde gidilen grevlerin 7. katılımın arttığı kaydedildi. SNCF yönetimi, 3-4 Mayıs'taki grev nedeniyle ülke genelinde hızlı trenlerin yarısı, bölgesel ve ulusal çapta hizmet veren trenlerin yüzde 45’i, banliyö ve uluslararası trenlerin ise yarıya yakınının iptal edildiğini açıkladı. Greve giden demiryolu çalışanları, pek çok kentte gün boyu gösteriler düzenledi. Başkent Paris’te Askeri Okul yakınlarında toplanan yüzlerce kişi, sis bombaları ve meşalelerle yaptığı eylemde hükümetin 2022 Kamu Eylem Planı kapsamında gideceği değişiklikler protesto edildi. Başbakanlık binası yakınında toplanan göstericiler ise sendika temsilcileri ve Başbakan Edouard Philippe'in pazartesi günü yapacağı görüşme öncesinde kararlılık mesajı verdi.
 
300 BİN HANENİN ELEKTRİĞİ KESİLDİ
 
Elektrik çalışanları da 300 bin hanenin elektrik sayacını kapattı. Güneydoğu Fransa’da bulunan Savoie bölgesinde etkili olan sayaç kapatma eylemleri nedeniyle Chambery şehrindeki tren garı da elektriksiz kaldı. Enerji sektörü çalışanları daha önce de Bordeaux kentinin tren garının elektriğini kesmişti. 
 
Fransa’da enerji sektörü çalışanları, çalışma şartlarının iyileştirilmesi talebiyle haziran sonuna kadar grev ve “belirli adreslerin elektriğini kesme” eyleminde bulunulacağını açıklamıştı.
 
AİR FRANCE UÇUŞLARI İPTAL
 
Havacılık sektöründe ise grevler, ulusal havayolu şirketi Air France uçuşlarının iptaline neden oldu. Air France yönetimi, çalışanların yüzde 6 oranında ücretlere zam ve çalışma şartlarının iyileştirilmesi talebiyle sürdürdükleri grev nedeniyle bugünkü uçuşların ortalama yüzde 25’inin iptal edildiği bilgisini paylaştı. Açıklamada, Air France’in uzun ve kısa mesafe uçuşlarının yüzde 20’sinin, orta mesafe uçuşlarının ise yüzde 35’inin iptal edildiği duyuruldu.
 
Air France yönetimine karşı 11 sendika tarafından pilotlar, kabin ve yer hizmetleri çalışanlarının başlattığı grevde şimdiye kadar aralıklı olarak 12 gün iş bırakılırken, şirketin Genel Müdürü Jean-Marc Janaillac, pazarlıklar başarılı sonuçlanmazsa istifa edebileceğini açıklamıştı. Janaillac'ın istifası dün geldi. 
 
Bir süredir grevde olan şirket çalışanlarının, 2018-2021 yıllarında yüzde 7 ücret artışı teklifini reddettiğini belirten Janaillac, 46 bin 773 olan Air France çalışanının yüzde 80'inin oylamaya katıldığını ve teklifin yüzde 55,44'le reddedildiğini açıkladı.
 
Şirket yönetimi, grevler nedeniyle Air France’ın imajı ve mali durumunun tehdit altında olduğunu açıklamış, grevlerin Fransa turizmine de önemli ölçüde olumsuz yansıdığı bildirilmişti.