21 Eylül 2024 Cumartesi

Papualı gerillalar Yeni Zelandalı pilotu rehin aldı

Batı Papua Ulusal Kurtuluş Ordusu (TPNPB) gerillaları Yeni Zelandalı pilotu rehin aldı.

Endonezya'nın sömürgesi olan Batı Papualı gerillaları, geçen hafta rehin aldıkları Yeni Zelandalı pilot olduğunu söyledikleri bir kişinin fotoğraf ve videolarını yayınladı. Endonezya havacılık şirketi Susi Air'de pilot olarak çalışan Christchurch'lü Phillip Mark Mehrtens, Özgür Papua Hareketi'nin silahlı kanadı olan Batı Papua Ulusal Kurtuluş Ordusu'na bağlı gerillalar tarafından Nduga bölgesinde havaalanından kaçırıldı.

'EYLEM PAPUA'YI ENDONEZYA'DAN KURTARMAK İÇİN'
Eylemin sözcüsü Sebby Sambom eylem esnasında pilot Mehrtens ile aynı uçakta bulunan beş yolcuyu da yerli Papualılar oldukları için serbest bıraktıklarını söyledi ve eylemi "Papua'yı Endonezya'dan kurtarmak için" yaptıklarını açıkladı.

'ORDU ZOR KULLANMADIĞI SÜRECE PİLOT GÜVENDE OLACAK'
Gerillalar, Batı Papua'da yargısız infazlar, işkence, keyfi gözaltılar, köylerin yağmalanması ve yakılması ile bilinen Endoneyza ordusunun zor kullanmadığı sürece pilotun güvende olacağını belirtti.

PAPUALILAR UZUN SÜREDİR ANTİSÖMÜRGECİ MÜCADELE VERİYOR
Siyasi, güvenlik ve hukuki işlerden sorumlu koordinatör bakanı Muhammed Mahfud, Endonezya hükümetin Mehrtens'i serbest bırakmaya ikna etmek için her türlü çabayı gösterdiğini belirterek, eski Hollanda sömürgesi olan ve 1969 yılında Endonezya'nın bir eyaleti olarak ilan edilen Papua'nın "sonsuza kadar Endonezya Cumhuriyeti'nin tekçi devletinin meşru bir parçası olarak" kalacağını ilan etti. Endonezya'nın büyük bölümünden etnik ve kültürel olarak farklı olan mineral zengini Papua bölgesinde yerli Papualılar uzun süredir antisömürgeci bir mücadele veriyorlar.

1960'lardan bu yana farklı gruplardan oluşan ve Ulusal Kurtuluş Ordusu dahil olmak üzere silahlı kanatları olan Özgür Papua Hareketi (Organisasi Papua Merdeka), Papua ve Batı Papua eyaletlerinin bağımsızlığını talep eden bir direniş hareketine öncülük ediyor.

PAPUALILAR SUHARTO DİKTATÖRLÜĞÜ ALTINDA YAŞADI
Faşist Suharto diktatörlüğü altında Papualılar, en ağır savaş suçları da dahil olmak üzere acımasız bir baskı dönemi yaşadılar. 1977'de Endonezya ordusu, direniş hareketini bastırmak için Baliem platosundaki köyleri Napalm ile bombalamaktan geri durmadı.

Kültürleri bastırılan Papualılar işgalci gücün gözünde "ilkel vahşilerden" başka bir şey değillerdi. Endonezya'da koyu ırkçılığa maruz kalan Endonezyalılar ise, onlara hitaben kullanılan "köpek" ve "maymun" ifadelerini direnişlerinde sembolleştirdiler.