2 Ekim 2024 Çarşamba

Pandemide eylem yasak ÇED toplantısı serbest

Halilağa Bakır Madeni Projesi ile ilgili olarak yarın Hacıbekirler Köyü'nde "halk katılımı toplantısı" yapılacak. Pandemi bahane edilerek birçok eylem ve etkinlik yasaklanırken, "halk katılım toplantısının" büyük risk oluşturduğunu kaydeden çevre savunucuları toplantının iptalini ve ÇED sürecinin durdurulmasını istedi. 

Covid-19'u bahane eden iktidar bir çok etkinliği yasaklarken, doğa talanı hızla sürüyor. 15 Eylül Salı (yarın) günü Halilağa Bakır Madeni Projesi ile ilgili olarak Çanakkale Hacıbekirler Köyü'nde "halkın katılımı toplantısı" yapılacak. 

Kazdağları Dayanışması ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Çanakkale Valiliği ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü'ne başvurarak Covid-19 pandemisi nenediyle toplantının ertelenmesini istedi. Ancak her hangi bir yanıt verilmediği gibi gibi toplantı da iptal edilmedi. Öte yandan Çanakkale Tabip Odası ve Ziraat Mühendisleri Odası'da toplantınını yapılmamasını istedi. 

'SALGIN BÜTÜN HIZIYLA DEVAM EDİYOR'
Konuya ilişkin açıklama yapan Kazdağları Dayanışması ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Sağlık Bakanlığı'nın açıklamalarına işaret ederek salgının bütün hızıyla devam ettiğini hatırlattı. 

Pandemi bahenesiyle Kirazlı'daki yaşam savunucularına 500 bin TL üzerinde cezaların kesildiği, yine aynı gerekçeyle düğün vb. her türlü etkinliğin yasaklandığının hatırlatıldığı açıklamada, "halkın katılım toplantısının" sağlık açısından ciddi risk oluşturacağı kaydedildi. 

'TOPLANTI HALKIN CAN GÜVENLİĞİNİ TEHDİT EDECEK'
Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Bölge için zaten çok zararlı olacağı ve ekolojik yıkım getireceği bilinen bu proje nedeniyle ÇED toplantısı aşamasında halkın can güvenliğini tehdit etmesini istemiyoruz. Bu toplantıya projenin etkisi altında kalan diğer köylerden de katılımın olması ve kalabalık olması bekleniyor. 

Hem Hacıbekirler Köylüleri'nin hem de toplantıya katılan diğer vatandaşların sağlığı ve can güvenliği her türlü maden projesinden daha önemlidir. Halkın sağlığı düşünülerek Çanakkale Valiliği ve Çanakkale İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından söz konusu toplantının acilen iptal edilmesini ve ÇED sürecini durdurulmasını talep ediyoruz. Aksi takdirde söz konusu toplantı nedeniyle koronavirüse yakalanacak vatandaşların hastalanması ve yaşamını yitirmesinden sorumlu olacaklardır. Halkın sağlığı altından da madenden de daha önemlidir."