22 Eylül 2024 Pazar

Panama halkı ekonomik krize karşı sokaklara döküldü

Derinleşen ekonomik krize karşı sokaklara çıkan Panama halkı talepleri için mücadeleye devam ederken, ülkedeki inşaat işçileri hükümete karşı bir günlük uyarı grevine çıkacağını duyurdu.

Panama halkı, iktidarın ekonomi politikaları sonucu artan akaryakıt ve gıda fiyatlarına karşı eylemlerini sürdürüyor. Son olarak İnşaat İşçilerinin Sendikası Ulusal Sendikası (SUNTRACS), Devlet Başkanı Laurentino Cortizo'ya karşı 13 Temmuz'da 1 günlük uyarı grevine çıkacağını duyurdu.

Sendikanın genel sekreteri Saul Mendez, "Bu problemden bir çıkış yolu var ama hükümet patronlara yarar sağlamaya devam etmek istediği için bu yolu tercih etmiyor" ifadelerini kullandı. Mendez, hükümet eylemleri bastırmaya çalıştığı takdirde giderek radikalleşeceklerini çünkü "halkın sokaklarda olduğunu ve düzen politikacılarının laflarını duymaktan sıkıldığını" söyledi.

Greve çıkmaya hazırlanan işçiler ise, "Hükümete daha iyi yaşama koşulları, yüksek ücretler ve akaryakıt fiyatlarının düşürülmesi için mücadele etmeye hazır olduğumuz konusunda net bir mesaj göndermek istiyoruz. Mücadele olmadan zafer olmaz" dedi.

Panama'daki öğretmenler de geçen haftadan bu yana grevlerini sürdürürken, Pazar günü binlerce kişi ülkenin çeşitli noktalarında sokağa çıkarak hükümetin ekonomik krize karşı etkili adımlar atmasını istedi. Panama halkı, kendilerine saldıran polise karşı pek çok yolu da barikatlarla engelledi.

İşçilerin ve halkın talepleri ise şöyle:
🔹 Giderek artan akaryakıt ve temel tüketim maddelerin fiyatlarının dondurulması,
🔹 Ücretlerde artış,
🔹 İlaçlarda fiyat artışının durdurulması ve stoklardaki kısıtlılığa çözüm bulunması,
🔹 Yolsuzlukla mücadele.
🔹 Okulların, yolların ve kamusal altyapının geliştirilmesi,
🔹 ABD-Panama ortaklığındaki askeri üslerin kapatılması,
🔹 Yerli kabilelerin hakları ve özerkliğini gözeten politikalar geliştirilmesi.