22 Eylül 2024 Pazar

Panama halkı ekonomik krize karşı genel grevde

Akaryakıt, gıda ve ilaç fiyatlarındaki artışa karşı 2 haftadır genel grevde olan Panama halkı, hükümet gerekli adımları atmadığı sürece eylemlerine devam edeceklerini vurguladı.

Panama halkı akaryakıt, temel gıda maddeleri ve ilaç ücretlerindeki artış başta olmak üzere hayat pahalılığına karşı sokaklara dökülmeye devam ediyor. Haftasonu binlerce insan pek çok kentte sokaklara dökülürken, ülkedeki genel grev 2'nci haftasını geride bıraktı. Ulaşım işçilerinin pek çok noktadaki yol kesme eylemi güçlenerek devam ederken, genel grevin örgütleyicilerinden Örgütlü Halkın Hakları için Ulusal İttifak (ANADEPO) ile hükümet arasındaki görüşmeler ise devam ediyor. Yapılan görüşmelerde akaryakıt fiyatlarında indirime gidilmesi konusunda anlaşma sağlanırken, ANADEPO temsilcilerinden Luis Sanchez 40 adet temel gıda maddesi ve ilaçlara ilişkin benzer bir indirim sağlanmadan yolları açmayacaklarını söyledi.

Grevin diğer örgütleyicileri İnşaat İşçileri Sendikası (SUNTRACTS), Panama Öğretmenler Sendikası ve diğer demokratik kitle örgütleri ise ANADEPO ile hükümet arasında yapılan görüşmelerin yetersiz olduğunu dile getirerek, görüşme masasında bütün örgütlerin temsilcilerinin yer alması gerektiğini vurguladı.

Hükümetin müzakare çağrılarına karşı direnmeye devam eden çok sayıda işçi ve emekçi, Panama'yı diğer ülkelere bağlayan merkez otoban da dahil olmak üzere çok sayıda noktada yol geçişlerini engellemeye devam ediyor.