20 Eylül 2024 Cuma

Panahi için Qamişlo BM önünde eylem yapıldı

İran rejimi tarafından hakkında idam kararı verilen Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi için Kuzey Suriye ve Rojava halkları Qamişlo'daki Birleşmiş Milletler merkezi önünde eylem gerçekleştirdi.
Kuzey Suriye ve Rojava halkı İran rejimi tarafından 23 Haziran 2018 tarihinde gözaltına alınan 24 yaşındaki Kürt aktivist Ramin Hossein Panahi için Qamişlo'daki Birleşmiş Milletler merkezi önünde eylem gerçekleştirdi.
 
Eyleme TEV-DEM, Kongre Star, İnsan Hakları Kurumu, SYPG, PYD ve mahalle meclisi temsilcileri katıldı. Eylemde "Yıkılsın faşist İran rejimi", "İdam'a hayır", "Katil Ruhani", "Yaşasın zindan direnişi" sloganları atıldı.
 
Eylemde konuşan TEV- DEM yöneticisi Feyruşşah Ramadan, "Faşist İran rejimi bir an önce bu idam kararından vazgeçerek uluslararası hukuk çerçevesinde Panahi'nin yeniden yargılamalıdır" dedi.
 
Birleşmiş Milletler ve uluslararası insan hakları örgütlerini bu idam kararı karşısında sessizliklerini bozmaları gerektiğini dile getiren Ramadan, idam kararı geri çekilene ve yeniden yargılanma süreci başlayana kadar eylemliliklerini sürdüreceklerini belirtti.
 
Eylemde İnsan Hakları Kurumu, TEV-DEM, Avukatlar Birliği, Şehit Aileleri Kurumu tarafından oluşturulan 4 kişilik heyet Birleşmiş Milletler Qamişlo Temsilcisi Salim Helesa ile görüşme gerçekleştirdi ve hazırladıkları mektubu temsilciye iletti.
 
Görüşme sonrası heyet adına açıklama yapan Avukatlar Birliği temsilcisi Emin Naimi, "Taleplerimizi Birleşmiş Milletler yetkililerine ilettik biran önce İran rejimine bu konuda baskı yapmaları ve idam kararının derhal iptal edilerek hukuksal yeniden yargılamanın önü açılması gerektiği üzerine konuştuk. BM temsilcisinin yaklaşımı oldukça olumluydu bu konuda ellerinden geleni yapacaklarını belirttiler" diye aktardı.