22 Eylül 2024 Pazar

Özyeğin Fiba Holding önünde eylem: Erdoğan Çapaklı işe alınsın

Sendikalı olduğu için uzun süredir baskı gördüğü Özyeğin Fiba Holding'in Polyak maden işletmesinde çalışan Erdoğan Çapaklı'nın işten çıkarılması Holding önünde protesto edildi. Üyeleri ve tüm maden işçileri için bir adım geri adım atmadan direneceklerini kaydeden Bağımsız Maden İş, Holding'i bu yanlıştan geri dönmesi için uyardı.

Bağımsız Maden İş, Özyeğin Fiba Holding'in Polyak maden işletmesinde Erdoğan Çapaklı'nın işten çıkarılmasını Şişli'de bulunan holding binası önünde protesto etti. "Dev holding bir maden işçisini hukuksuzca işten attı. Sorumlusun Özyeğin Fiba Holding" yazılı pankartın açıldığı eyleme çok sayıda sendika temsilcisi ve işçi katıldı.

Eylemde sık sık "Sendika hakkımız engellenemez", "Özyeğin şaşırma sabrımızı taşırma", "Kahrolsun sarı sendikacılık", "Yaşasın sınıf dayanışması", "Direne direne kazanacağız" sloganları atıldı. Bağımsız Maden İş Sendikası, Özyeğin/Fiba Holding'in sahibi olduğu Polyak Madencilik şirketinden haksız ve hukuksuz yere işten atılan üyeleri Erdoğan Çapaklı'nın hakları için mücadele edeceklerinin altını çizdi.

ÜNDER: KİRLİ BİR OYUN VAR VE ORTAYA ÇIKARACAĞIZ
Söz alan Avukat Mürsel Ünder, Bağımsız Maden İş'e yönelik düşmanca tavır sergilendiğini belirtti. Üyelerine yönelik baskılara ilişkin iletişim kanallarını açık tuttuklarını dile getiren Ünder, "Bu işin içinde bazı yöneticilerin kirli ilişkilerinin olduğunu düşünüyoruz. Açıkçası çeşitli şekillerde farklı bahaneler ileri sürerek konuyu kapatmaya çalışıyorlar. Arkadaşların Soma'dan Kınık'tan çıkıp buraya gelip bu plazada görüşmek istemesinin nedeni de bu kirli oyunun bir kez de işçilerin cephesinden dinlenmesi" dedi.

Baskı gören arkadaşlarının hukuki haklarını sendikal baskıların sonlanması ve işe geri iadesi için kullandığını dile getiren Ünder, "Hukuki hakları da mahkemeye başvurulduğunda ne kadar sürede sonuç alındığını, sonuç alsak bile sonucun değişmediğini hukukun her zaman patronlar için çalıştığını deneyimleyerek görüyoruz. Sonuna kadar her alanda her yerde bugün burada Balya'da her yerde mücadeleye devam edecekler. Bu kibirlerinden sendikamıza karşı husumetli tutumundan vazgeçirilene kadar mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

'POLYAK MADENCİLİK İŞÇİ VE SENDİKA DÜŞMANIDIR'
Okunan basın metninde, sendikal sebepler nedeniyle iş akdi sonlandırılan Çapaklı'nın sendikalı olduğu için iki yıldır baskı gördüğü hatırlatıldı. Baskıların Çapaklı'yı yıldıramadığı kaydedilen açıklamada, "Polyak maden yönetimi bu sendika düşmanı, işçi düşmanı, iş ve ekmek düşmanı tutuma rağmen yılmayan üyemizi işten çıkarmakla yıldıracağını sanmıştır ama yanılmıştır" denildi.

'ÜYEMİZ ERDOĞAN İÇİN BİR ADIM GERİ ATMAYACAĞIZ'
Bağımsız Maden İş'in kurulduğu günden bu yana işçiler için kavga ettiğini, onurlu bir hayat için mücadele ettiği anımsatılan açıklamada, "Sendikamız, Polyak işçilerinin sarı sendika ve işverenler tarafından gasp edilen hakları için, alınmayan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği önlemleri için, işçilerin yasal sendikal hakları için sesini yükseltmekten bir an dahi geri durmamıştır. Sendikamız yine bu haksızlıklara karşı dik durduğu için baskılara maruz kalan ve en sonunda işten çıkarılmış olan Polyak maden işçisi, üyemiz Erdoğan Çapaklı için bir adım dahi geri atmadan direnecektir" ifadeleri kullanıldı.

'HER ALANDA DİRENECEĞİZ'
Uyarı eyleminin 9. gününde olunduğu belirtilen açıklamada, ücreti gasp edilen, hakkı yenen, mobbing gören, sendikal baskıya maruz kalan hiçbir üyelerini hiçbir madenciyi yalnız bırakmayacakları eklendi. Açıklama şöyle devam etti: "Bu haksız hukuksuz uygulama sona erene kadar Polyak Madencilik önünde, FİBA grubu önünde, Özyeğin Üniversitesi önünde, AÇEV (Aile ve Çocuk Eğitim Vakfı) önünde, Fiba Holding Kurucu Başkanı Hüsnü Özyeğin'in evi önünde, Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin'in evi önünde ve Özyeğinlerin bütün vakıf binaları önünde sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Biz haklıyız. Yerin yüzlerce kat altında tozun içinde çalışıyoruz. Tehlike altında çalışıyoruz. Akciğerlerimizi kaybediyoruz. Bedenlerimizden parçalar kaybediyoruz. O yüzden sadece öldüğümüzde değil hakkımızı aradığımızda da maden işçisine değer verilsin istiyoruz. İşten atılan üyemiz geri alınana kadar asla bu yoldan dönmeyeceğiz."

Öte yandan sendika temsilcileri ve işçilerin yetkilierle görüşme talebine henüz yanıt verilmedi. Polyak Madencilik tarafından işten çıkarılan Çapaklı, Özyeğin Fiba Holding önünde sendika üyeleriyle görüşme talebine cevap bekliyor.