4 Ekim 2024 Cuma

Öztürk: İsnat edilen suçlar Suriye'de işlenmiş ama Türkiye'de tutuklular

Suriyelilerin Türkiye'ye yasadışı şekilde nakledilmesine ilişkin Araştırma Önergesi veren HDP Milletvekili Berdan Öztürk, söz konusu kişilerin isnat edilen suçları Suriye'de işlemesine rağmen Türkiye hapishanelerinde tutsak edildiğini vurguladı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk, Suriyelilerin Türkiye'ye yasadışı nakledilmesine ilişkin Araştırma Önergesi verdi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Web sayfasında konu ile ilgili geçtiği haberi hatırlatan Öztürk, Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye gerçekleştirdiği askeri operasyon sonrasında bölgenin kontrolünü ele geçirmesinin ardından, Türkiye yetkililerinin ve Türkiye destekli muhalif Suriye hükümeti karşıtı grupla ilişkili bir silahlı grup olan Suriye Milli Ordusu'nun, Ekim ve Aralık 2019
tarihleri arasında Suriye'nin kuzeydoğusundaki Ras alAyn'da (Serekaniye) Suriye vatandaşlarının gözaltına alındığını aktardı. 

'SUÇLAR SURİYE'DE GERÇEKLEŞMESİNE RAĞMEN TÜRKİYE HAPİSHANELERİNE KONULDULAR'
Kürtler ve Araplardan oluşan bu kişilerin iddia edilen suçlar Suriye'de gerçekleşmesine rağmen savcılık makamları tarafından Türk Ceza Kanunu kapsamında suç işlemekle itham edilerek Türkiye'deki hapishanede konulduğunu belirten Öztürk, elde edilen ve incelenen belgelerin arasında 63 Suriye vatandaşına ait isimlerin, nakil ve sorgu kayıtları, polis tutanakları, iddianamelerin, tıbbi raporların ve iddia edilen delillerin ayrıntılı şekilde yer aldığının belirtildiğini aktardı.  

'SURİYE'DE İŞLENEN SUÇ URFA'DA GÖSTERİLDİ'
Öztürk, İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün bu belgelerin Türkiye mahkemeleri ve polisine ait gerçek belgelerin olduğunu tespit ettiğini de kararlı bir şekilde ifade ettiğini kaydetti ve şöyle devam etti: "Örgüt, söz konusu dava dosyaları ve belgeleri avukatlardan ve alıkonanlara yardım eden bir grup olan Kürt İnsan Hakları Gözlem Komitesinden elde ettiğini belirterek kaynaklarını da aşikâr etmiştir. İnsan Hakları İzleme Örgütü ayrıca tutuklu sekiz kişinin yakın akrabalarından altı kişiyle ve iki tutuklunun avukatlarıyla da görüşme yaptığı bilgisini de basın ve kamuoyuyla paylaşmıştır. Yapılan açıklamada tutuklu bulunan sekiz kişiden beşine ilişkin belgelerin incelenen dosyalarda yer aldığı da özellikle belirtilmektedir. Söz konusu belgelerde, akrabaları ile görüşülen sekiz kişiden yedisinin gözaltına alındığını ve nakledildiğini doğrular niteliktedir. Hazırlanan iddianamelerde gözaltı yeri ve suçun işlendiği
yer olarak Şanlıurfa gösterilmektedir. Oysaki suçun isnat edildiği kişiler ve suç isnat edilen faaliyetlerin sadece Suriye'de gerçekleşmiş olmasına rağmen zanlıların Suriye topraklarında gözaltına alınıp Türkiye'ye nakledildiklerine ilişkin resmi ve gerçek belgelerin varlığının mevcut olduğu bilgisi verilmektedir. Tutukluların savcılığa verdiği ifadelerin de yer aldığı kayıtlar, onların Suriye'de gözaltına alındıklarını ve daha sonra Türkiye'ye nakledildiklerini gösteriyor" dedi.

'BİR YILDAN FAZLADIR TÜRKİYE'DE TUTUKLULAR'
Avukatların, mahkûmiyetlerin istinaf incelemesinde olduğunu söylediğini belirten Öztürk, "Altıncı bir kişi beraat etti. Diğerlerinin davaları devam ediyor ve gözaltına alınmalarından sonra geçen bir yıldan fazla bir süredir Türkiye'de tutuklular.Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'nin 49. maddesi, 'himaye gören şahısların işgal altındaki topraklardan işgalci gücün topraklarına zorla götürülmelerinin ya da bireysel veya kitlesel olarak zorunlu göç ettirilmelerinin her koşulda yasak' olduğunu öngörmektedir. Bu yasak, zorla nakil veya zorla göç ettirilenlerin sivil veya savaşçı olup olmadığına bakılmaksızın  geçerlidir. Meclis, iddiaları ve iddia edilen ihlalleri araştırmakla mükelleftir. Bu haseple bir meclis araştırma komisyonu kurmak oldukça elzem bir hale gelmiştir."