19 Eylül 2024 Perşembe

'Özgürlüğe ses ver' eylemi: Tecride son verin

Hak ihlallerinin yaşandığı hapishaneler önünden seslenen tutsak yakınları, tecride son verilmesi çağrısı yaptı.

Tutsak yakınları, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecridin son bulması ve Kürt sorununda demokratik çözüm talepleriyle Adana, İzmir ve Diyarbakır'da yan yana geldi.

ADANA
Tutsak yakınları, siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri, Adana Kürkçüler Kampüs Hapishanesi önünde yan yana geldi. Eyleme, Barış Anneleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Adana Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) yöneticileri katıldı.

"Adalet için tecridi kıralım, toplumsal barış için özgürlüğe ses ver" pankartı taşıyan kitle, "Bijî berxwedana zindana", "Direne direne kazanacağız", "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek" ve "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" sloganlarıyla hapishane önüne yürüdü. Hapishane girişini bariyerle kapatan polis, kitlenin hapishane önüne geçmesine izin vermedi.

'TECRİDİ KALDIRIN'
DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, hapishanelerde tutsakların en temel haklarının ihlal edildiğini ve iktidarın tecridi bir işkence yöntemi olarak kullandığını söyledi.

Hapishanelerdeki hak ihlalleri ve tecridin son bulmasını isteyen Aydemir, İmralı tecridinin tüm sorunların ana nedenlerinden biri olduğunu vurguladı. Aydemir, "Tecrit işkencesine son verin. Ağır hasta mahpuslar serbest bırakılsın. İdari Gözlem Kurullarını kaldırın. Barış hemen şimdi" dedi.

Açıklama, oturma eylemiyle son buldu.

İZMİR
Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE-TUHAYDER) ve tutsak yakınları, Buca'da bulunan Kırıklar Hapishanesi önünde açıklama yaptı.

DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut, hapishanelerde tecridin sürdüğünü ve kötü koşulların derinleştiğini söyledi. Her hafta hapishanelerdeki hak ihlallerine karşı eylemde olduklarına dikkat çeken Karabulut, "Ta ki İmralı başta olmak üzere tüm cezaevlerindeki tecrit politikaları son bulana kadar eylemlerimiz sürecek. Cezaevlerindeki insanlık dışı uygulamalar son bulana kadar eylemlerimiz devam edecek" dedi.

Eylem boyunca "Bijî berxwedana zindanan" sloganı atıldı.

DİYARBAKIR
Diyarbakır Kampüs Hapishanesi önünde gerçekleştirilen eyleme, Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Aileler ile Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), DBP, DEM Parti ve çok sayıda tutsak yakını katıldı.

Tutsak yakını Sulhiye Saruhan, aylardır tutsaklarla birlikte eylemde olduklarını söyledi. Çözüm üretilmediği sürece eylemlere devam edeceklerini söyleyen Saruhan, "Sayın Öcalan ve zindanlar üzerinde tecrit olduğu sürece, sokaklarda olacağız. Çocuklarımızın arkasındayız. Elimizden gelen her şeyi yapacağız. Sakın bizi korkutmaya kalkmasınlar" dedi.

Açıklama oturma eylemiyle sona erdi. Eylem boyunca "Bijî berxwedana zindanan", "Siyasi tutsaklar onurumuzdur" ve "Hak, hukuk, adalet" sloganları atıldı.