25 Kasım 2024 Pazartesi

Özel sektör öğretmenleri: Dört ilde şartsız atama yapılmalı

Adıyaman, Maraş, Hatay ve Malatya'da özel sektör öğretmenlerinin bir buçuk aydır işsiz olduğuna işaret eden Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, dört ilde depremzede öğretmenler için derhal şartsız atama yapılması gerektiğini vurguladı.

Eğitim emekçileri, Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasının çağrısıyla Ankara'da deprem bölgesindeki öğretmenler için güvenceli ortamların sağlanmasını ve özlük haklarını talep etti.

Depremzede özel sektör öğretmenlerinin bir buçuk aydır Milli Eğitim Bakanlığı'yla (MEB) görüşmeye çalıştıklarını dile getiren sendika genel başkanı Eren Edebali, bakanlığın görüşme talebini kabul ettiğini aktardı. Bakanlıkla görüşmek ve basın açıklaması yapmak amacıyla bakanlık binası önüne gelen öğretmenler Güvenpark'ta polis tarafından durduruldu. Bakanlık önünde açıklamaya izin verilmemesi üzerine öğretmenler Eğitim-Sen 1 Nolu Şube önünde bekleyişe geçti.

EDEBALİ: ON BİNE YAKIN ARKADAŞIMIZ İŞSİZ
Görüşmenin ardından basın açıklaması düzenlendi. "Öğretmenlik enkaz altında" pankartı açan ve taleplerinin yer aldığı dövizler taşıyan öğretmenler adına ilk sözü Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkanı Eren Edebali aldı.

Sorunlarını dile getirmek üzere MEB'le görüşmek için toplandıklarını söyleyen Edebali, MEB'in deprem felaketi sonrası özel sektör öğretmenlerinin sorunlarına duyarsız kaldığını vurguladı. Depremzede öğretmenlerin 1.5 aydır en temel ihtiyaçlarını ve sorunlarını dile getirmek için bakanlıkla görüşmeye çalıştığına dikkat çeken Edebali, "Biz bugün sadece bizi yok sayan 'sizinle görüşmeyiz' diyen bakanlığa 'biz böyle görüşürüz' demek için geldik. Biz bugün burada bu görüşmeyi gerçekleştirdik. Deprem bölgesindeki arkadaşlarımız işsiz. Talebimiz net. Lokal bir politika. Bu sorumluluğu almak zorundalar. On bine yakın arkadaşımız işsiz" dedi.

BOZOĞLAN: MEB SERMAYEDEN YANA TARAF ALDI
Öğretmen Sendikası Hatay İl Temsilcisi İsmail Bozoğlan, özel öğretim kurumlarında öğretmenlerin derin bir sömürü ve mobbing altında sefalet ücretleriyle geçim savaşı verdiğine dikkat çekti. Bunun en temel sorumlusunun eğitimi sermaye düzenine kurban eden MEB olduğunu vurgulayan Bozoğlan, iktidarın sermayeci eğitim politikalarıyla ucuz iş gücü haline getirildiklerinin altını çizdi. Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nda yer alan "taban maaş" hakkının sermayenin isteğiyle bir gecede ellerinden alındığını kaydeden Bozoğlan, depremzede özel sektör öğretmenlerinin MEB'le görüşme taleplerinin sürekli sonuçsuz kaldığına işaret etti.

Bozoğlan, şöyle devam etti: "Bu süre zarfında patron dernekleri ile görüşen, bunu sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan MEB'in seçtiği taraf bellidir. Milli Eğitim Bakanlığı, on bin öğretmeni değil sermaye ile bürokrasiyi teslim alan az sayıda patronun ihtiyaçlarını dikkate almıştır. Bütün bu derinleşmiş sorunlar içinde, özel öğretim kurumlarında çalışan ve artık çalışacak bir yeri kalmayan, MEB ataması ile MEB'e bağlı olan depremzede eğitim emekçileri devlet okullarında koşulsuz atama istiyor. Depremzede özel sektör öğretmenlerinin istihdam durumu, yaşamsal derecede önemli ve acil bir konudur."

'DÖRT İLDE ŞARTSIZ ATAMA YAPILMALI'
Depremzede Özel Sektör Öğretmenleri Platformu'ndan Ahmet Kadirhan, depremzede bir öğretmen olarak yaşadıklarını anlattı. Malatya'dan göç etmek zorunda kaldıklarını söyleyen Kadirhan, "Dört ilimizde özellikle yıkımın en çok olduğu dört ilimizde çalışan öğretmenlerin hakları için buradayım. Yaklaşık yedi bin öğretmenimi temsilen buradayım. Öğretmenlerimin hepsi şu an farklı farklı illerde gücü bile yok buraya gelmeye. Kendileri bizlere şu mesajı ilettiler. Dört ilimizde şartsız atama istiyoruz" dedi.

Platform üyesi Abuzer Kaş ise, depremin bölgede çok yıkıcı bir etkisi olduğunun altını çizdi. Bu yıkımın etkisinin büyüklüğüne işaret eden Kaş, "Öğrencilerimizi, arkadaşlarımızı özel sektörde, kurslarda, okullarda çalışan herkesi çok büyük derecede etkiledi. Kimisi Ocak ayı maaşını alamadan işsiz kaldı. Elli beş öğrencimi yani elli beş evladımı kaybettim. Bunlar bunların acısıyla yoğrulurken bizler farklı bir sorunla daha karşı karşıya geldik" dedi. Depremzede öğretmenlerin geleceğinin belirsiz olduğunu kaydeden Kaş, depremzede özel sektör öğretmenleri için şartsız atama talebini yineledi.