22 Eylül 2024 Pazar

Özel okul öğretmenleri: Tatil hakkımız patronların keyfine göre değişemez

Ara tatilde çalışmaya zorlanmalarına karşı çıktıkları için Tuzla Eğitmen Koleji tarafından işten atılan öğretmenler okul önünde eylem yaptı. Okul patronlarına seslenen özel okul öğretmenleri, "Haklarımızın bilincindeyiz. Özel okullardaki sömürü devri sona erecek" dedi.

Özel okul patronları sömürüde sınır tanımıyor. Ara tatil, yaz tatili dönemlerinde takviye kurs, ders tekrarı, sınav programı adı altında çalışmaya zorlanıyor. Tuzla Eğitmen Kolejinde bu sömürüye karşı çıkan öğretmenler işten atıldı. İşten atmaya karşı okul önünde eylem yapan Özel Sektör Öğretmenler Sendeki, "Artık öğretmeni sömüren devir sona erdi. Artık biz varız" diyerek örgütlenme çağrısında bulundu.

'KANUNLARA UYMAYANLAR SUÇ İŞLİYOR'
İstanbul Tuzla Eğitmen Kolejinin önünde bir araya gelen öğretmenler, tatil hakkının gasp edilmesine itiraz eden meslektaşlarının işten atılmasına tepki gösterdi. Açıklamada konuşan Zeynep Baykuş, meslektaşları, İrem Erdem'in sadece kendi hakkını değil tüm öğretmenlerin hakkını savunduğunu söyledi. Emek sömürüsünü düstur edinmiş Tuzla Eğitmen Koleji yönetiminin, arkadaşlarını usulsüz bir şekilde işten çıkardığını ve haklarını vermediğini belirten Baykuş, "Sendikalı olmak, hakkını aramak suç değildir. Asıl suçu kanunlara uymayarak öğretmenlerinin hakkını gasp eden Tuzla Eğitmen Koleji işlemektedir. Öğretmenlerin yasal hakları patronların keyfine, çıkarına ve isteğine göre değişemez. Ara tatilde öğretmenleri çalıştırmak suçtur, bu usulsüzlüğü kabul etmemek ise her öğretmenin meşru hakkıdır. Bu hak bize, öğretmenlere yasada tanınmıştır. O halde Tuzla Eğitmen Koleji suç işlemektedir" dedi.

'SESSİZ KALMAYIN'
Okul önünde yapacakları eylemi duyan okul yönetiminin mesaiyi iptal ettiğini belirten Baykuş, öğretmenlere, "Sessiz kalmayın, razı gelmeyin" diyerek, örgütlenme çağrısında bulundu.

Hakkını savunan eğitim emekçilerinin işten çıkarılmasını kabul etmediklerini vurgulayan Baykuş, "Tuzla Eğitmen Kolejini bir kez daha uyarıyoruz: İşten çıkarılan öğretmenimiz tüm haklarını kazanana kadar sürecin takipçisi olacağız" dedi.

'HAKLARIMIZI GASP ETMENİZE İZİN VERMEYECEĞİZ'
Tatil hakkının gasp edilmesine karşı çıktığı için işten atılan İrem Erdem de eyleme katılarak dayanışma gösterenlere teşekkür etti. Düşük maaş, güvencesiz çalışma koşullarına karşı çıktığı, hakkını aradığı ve sendikalı olduğu için işten çıkarıldığını belirten Erdem, "4 yıldır çalıştığım kurumda hiçbir yöneticimle, velimle, öğrencimle anlaşmazlığa düşmedim. Kasım ara tatilinde MEB'in kararına rağmen ders yapan kurumu uyarıp, tatilin anayasal hakkımız olduğunu vurguladım. Bunun üzerine bana 'Sen öğretmen temsilcisi misin? Sen hak savunucusu musun?' diye sordular. O gün verdiğim cevabı tekrarlıyorum: Evet, hak savunucusuyum. Evet, gerekirse öğretmen temsilcisiyim. İşsiz bırakmakla korkutup sindirdiğiniz tüm öğretmenler adına konuşuyorum. Haklarımızı gasp edip bizi güvencesiz ve kölece çalışma koşullarına mahkum edemezsiniz. Hiçbir öğretmen yalnız değildir. Biz sendikamızla güçlüyüz" diye konuştu.