20 Eylül 2024 Cuma

Özak Tekstil işçilerine Avrupa, İran ve Afganistan'dan destek

Avrupa'nın birçok kenti, İran ve Afganistan'da Özak işçileriyle dayanışma eylemleri yapıldı. İşçilerin 23 Aralık'ta Levi's mağazaları önünde eylem yapılmasına çağrısı üzerine gerçekleştirilen açıklamalarda, Levi's'ın Özak patronlara baskı yapması ve işçilerin taleplerinin kabul edilmesi istendi.

Urfa'da hakları için 28 gündür direnen Özak Tekstil işçilerine Avrupa ülkeleri, İran ve Afganistan'dan destek geldi. Almanya, İngiltere, Hollanda gibi birçok Avrupa ülkesinde Levi's mağazaları önünde eylemler yapıldı ve Özak işçilerine yönelik baskılar protesto edildi. İran ve Afganistan'dan da Özak işçilerinin kazanması için tüm dünyada işçilerin bu direnişe ses çıkarması ve desteklemesi çağrısı yapıldı.

ALMAN SENDİKACILAR LEVİ'S MERKEZİYLE GÖRÜŞTÜ
Almanya Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) tarafından yürütülen dayanışma eylemleri kapsamında, DİDF Yürütme Kurulu üyesi Bayram Aksu, IG Metall Frankfurt Şube Başkanı Michael Erhardt ve Alman Sendikalar Birliği (DGB) Frankfurt Şube Başkanı Philipp Jacks, Levi's'in Offenbach'da bulunan Almanya merkezi ile bir görüşme yaptı. Özak işçilerinin mücadelesi ve talepleri konusunda bilgi verilen görüşmede, işçilere yönelik süren baskılara Levi's yönetiminin sessiz kalmamasını istendi.

STUTTGART
Stuttgart'ta uzun süredir toplu sözleşme sürecinde olan perakende satış çalışanları da Özak işçileriyle dayanışma mesajı verdi.

Özak işçilerinin taleplerini destekleyen dövizler taşınan eylemde, Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di) Stuttgart Başkanı ve DİDF Yönetim Kurulu üyesi Sidar Çarman ile ZARA Stuttgart işyeri işçi temsilcisi yaptıkları konuşmalarda Özak işçilerine dayanışma mesajlarını iletti.

BOCHUM
Özak işçilerinin Levi's mağazaları önünde küresel eylem çağrısı üzerine Bochum Ruhr Park'taki Levi's mağazası önünde eylem yapıldı, Özak patronu protesto edilerek, direnişteki işçilerin taleplerinin kabul edilmesi istendi.

DİDF Bochum adına Memiş Gökçe, Özak işçilerinin direnişini desteklediklerini vurgulayarak, dayanışmanın devam edeceği mesajını verdi. Bochum Belediye Meclisi üyesi Tazegül Aksevi de, Mecliste grubu bulunan Barış, Emek ve Sosyal Adalet (FASG) adına söz aldı. Aksevi, "Levi's, Özak Tekstil'in Türkiye'den alıcısıdır. Levi's'ın hangi tedarikçiyle çalıştığına, orada hangi çalışma koşullarının geçerli olduğuna dikkat çekmek ve buradan Urfa'daki işçilere dayanışma mesajı göndermek istiyoruz. Bu vahim koşullara son verilmeli, işten çıkarmalar derhal geri çekilmeli ve BİRTEK-SEN işçilerin temsilcisi olarak tanınmalıdır. İşçilerin diğer tüm talepleri de dikkate alınmalıdır. Yaşasın uluslararası dayanışma" dedi.

Ardından bildiri dağıtımı yapıldı.

BORBET İŞÇİLERİNDEN ÖZAK İŞÇİLERİNE DESTEK
Bir destek eylemi de hileli iflas ile sokağa atılan ve bir yıldan bu yana direnişte olan, Solingen'deki Borbet işçilerinden geldi. Borbet önünde toplanan işçiler, Özak işçilerinin dayanışma çağrısına yanıt verdi. Özak İşçileri gibi haksız bir biçimde işten atılan Borbet işçileri, Almanca ve Türkçe yaptıkları konuşmalarda sınıf dayanışmasının önemine vurgu yaptı, mücadeleye devam çağrısında bulundu.

LONDRA
Londra'da Özak Tekstil işçileriyle dayanışma amacıyla, Regent Street'teki Levi's şubesi önünde eylem yapıldı. Eylemde işçilerin taleplerinin kabul edilmesi istendi.

Türkiye Halklarıyla Dayanışma Kampanyası (SPOT) tarafından yapılan eylemde, Özak işçilerine yapılan haksızlık ve baskıların son bulması istendi. Eyleme Levi's önünden geçen insanlar büyük ilgi gösterdi.

ZÜRİH
İsviçre'de Revolutionärer Aufbau örgütü üyeleri, Özak Tekstil'in üretim yaptığı dünyaca ünlü giyim firması Levi's'ın Zürih'teki mağazasının camına "İşçilerin örgütlenme hakkına saygı gösterin" yazılı döviz astı. Aufbau üyeleri mağazanın camına ayrıca bildiri de yapıştırdı.

İRAN VE AFGANİSTAN'DAN DAYANIŞMA MESAJI
İran Özgür İşçiler Birliği Sendikası yaptığı açıklamada, sendikalaştıkları için işten atılan ve direnişe başlayan Özak Tekstil işçilerinin, özellikle de kadın işçilerin mücadelesi ile dayanışma içinde olduklarını vurguladı. "Onların kararlılığını selamlıyor ve devlet aygıtlarının baskısını, işçilerin tutuklanmasını ve darbedilmesini kınıyoruz" denilen açıklamada, Özak işçilerinin kazanması için tüm dünyada işçilerin bu direnişe ses vermesi ve desteklemesi gerektiği vurgulandı. Açıklamada, "Yaşasın işçi sınıfının uluslararası dayanışması" ifadesine yer verildi.

KADIN ÖRGÜTLERİNDEN DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Ayrıca İran ve Afganistan için faaliyet yürüten kadın örgütleri de Özak işçileri ile dayanışma açıklaması yaptı. İsyan Kadın Kolektifi, Sürgünde Gençler, Kefesi Yak ve Afganistan'da Değişim İçin Hareket Örgütü yaptıkları ortak açıklamada, "Bu süreçte hepimiz için büyük dersler var. Birincisi, islamcı veya laik kapitalistler fark etmeksizin Türkiye'deki işçi sınıfının nihai kurtuluşu sandıklarda değil, mücadeleyle kazanılmış bir gelecektir. İkincisi, işçi grevlerini bastırmak için gelen polisler, bölgede Kürt kadınlarına ve halkına baskı yapan aynı polis, 2013'teki Gezi Parkı protestolarında insanları bastıran aynı polis" denildi. Polis ve devlet aygıtlarının nerede olursa olsun halk önünde durmasına karşı sessiz kalmanın yanlış olduğu belirtilen açıklamada, "Tüm mücadele süreçleri birbirine bağlıdır ve 'herkes' için mücadele etmedikçe, bir grup için mücadele etmek gerçek özgürlüğü doğurmayacaktır" ifadelerine yer verildi.

'SERMAYE ELİNİ İŞÇİLERİN HAYATINDAN ÇEK'
Açıklama şöyle devam etti: "Sadece Türkiye'de değil dünyanın tüm ülkelerinde sermaye ve iktidar işbirliği, işçi mücadelesinden kadın mücadelesine, faşizme, savaş ve soykırım karşıtlığına bir set oluşturmaktadır. Bu nedenle bugün tüm ilerici güçler, dünyada küçük bir grubun zenginlik ve refahını sağlayan işçilerin, acımasız kapitalist sömürüsüne karşı durmalıdır. Kapitalizme, emperyalizme ve tüm köktendinci güçlere karşı işçi sınıfının yanında saf tutalım. Özak işçilerinin yanındayız. Sermayenin eli işçilerin hayatından çekilsin, Yaşasın uluslararası dayanışma."