Özak patronunun talebiyle mahkeme eylemlerin durdurulmasına karar verdi
Özak patronunun şikayetiyle açılan davada ilk kez bir iş mahkemesi fabrikanın dışıyla alakalı karar verdi. Patron, sarı sendika ve devletin saldırılarına uğrayan işçiler bu kez de iş mahkemesinin darbesini yedi. İş mahkemesi, patronun istediğini yerine getirerek, işçilerin fabrika çevresinde yaptığı eylemlerinin durdurulmasına karar verdi.
Özak Tekstil işçilerinin direnişi 31. gününde. İlk günden itibaren Özak Tekstil patron, sarı sendika Öz İplik-İş ve devletin tüm saldırılarına rağmen birlik ve beraberliğini bozmadan üretimden gelen gücünü kullanan direnişçiler, kazanana kadar mücadele edeceklerini kaydediyor.
Özak Tekstil patronunun 5 Aralık'ta “üretimin önemli oranda aksatılması ve yapılan grevin yasa dışı olması” iddiası ve direnişin yasaklanması talebiyle yazdığı dilekçe üzerine açtığı davanın duruşması görüldü. Evrensel'in haberine göre, Urfa 2. İş Mahkemesinde görülen davanın duruşmasında mahkeme heyeti “Davalıların (işçilerin) davacı şirketlerin fabrikasının çevresindeki eylemlerin durdurulması yönündeki davacıların taleplerinin kabulü ile Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığına bu yönde müzekkere yazılmasına” karar vererek duruşmayı 31 Ocak 2024 tarihine erteledi.
'İŞ MAHKEMELERİ FABRİKANIN DIŞIYLA ALAKALI KARAR ALAMAZ'
Avukat Ahmet Ergin, söz konusu kararı Evrensel'e değerlendirdi. İş Mahkemesinin verdiği bu kararın bugüne değin rastlanmayan bir karar olduğunu vurgulayan Ergin, "Normalde iş mahkemeleri ancak ve ancak fabrikanın içerisindeki işleyişle ilgilenirler, fabrikanın dışıyla alakalı karar almazlar. Tamamen güvenlikle ilgili bir konudur çünkü onların alanının dışına çıkar 2911 kapsamındadır" dedi.
Söz konusu kararın henüz kesinleşmemiş bir ara karar olduğunu söyleyen Ergin, "Ara kararla aslında mahkeme işçilerin şimdiden ihsası rey ile (oyunu önceden belli etme) yasa dışı grev yaptığını kabul etmiş oluyor. Bunun hukuktaki adı ihsası reydir yani şu anda kanaatini bildirmiş olur. Hakimin bu dosyadan el çektirilmesi gerekir çünkü ortada yasa dışı bir grev değil, sendika seçme hakkına müdahale ve işçileri sendikasından istifa etmediği sürece çalıştırmama hali söz konusudur" diye konuştu.
'İŞÇİLER BİR KEZ DE MAHKEMENİN DARBESİYLE KARŞILAŞTI'
Ergin son olarak şu ifadeleri kullandı: "Takip ettiğimiz bir dosya, bu yönüyle de karar oldukça kötü bir karar. Açıkçası bugüne kadar işveren, organize sanayi yönetimi, valilik, müftülük, emniyet kıskacına alınan işçiler bir kez daha adı 'iş mahkemesi' olan mahkemenin darbesiyle karşılaşmış oldular. Mahkeme böylelikle valilik, emniyet, müftülük ekibine katılmış oldu. Bu karar kabul edilemez, hukuka da aykırıdır, arkadaşlarımızla birlikte gerekli bütün girişimler yapılacak."