20 Eylül 2024 Cuma

Özak direnişinin 17. gününde yine jandarma saldırdı

11 Aralık'ta gözaltına alınan BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve sendika yöneticilerinden Mazlum Ayçiçek hala gözaltında. Gözaltındaki sendika temsilcilerini selamlayan Özak Tekstil işçileri, direnişlerini sürdürüyor.

Özak Tekstil işçilerinin direnişi 17. gününde kararlılıkla sürüyor. İşçiler sabah saatlerinde direniş için gittikleri fabrika önünde, jandarma barikatlarının Organize Sanayi Bölgesinin girişine kurulduğunu gördü. Direnişteki işçiler, "Ne yapacaksınız, Özak işçilerini Urfa'dan da mı süreceksiniz? Geri adım atmayacağız" dedi. Bir araya gelen işçilerin kararlı duruşu sonrasında önce barikat açıldı ve işçiler OSB'ye girdi.

Ardından ise gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılması talebiyle bekleyişlerini sürdüren işçilere jandarma saldırdı. İşçilere ve EMEP Milletvekilleri Sevda Karaca ile İskender Bayhan'a TOMA'dan tazyikli gazlı su sıkan jandarma, BİRTEK-SEN Genel Sekreteri Mikail Kılıçalp dahil 19 kişiyi gözaltına aldı.

"BU MÜCADELEYİ ŞİDDET UYGULAYARAK BİTİRECEKLERİNİ SANANLAR YANILIYOR"
İşçilerin gözaltına alınmasının ardından OSB'de kalan işçilerle bir araya gelen EMEP milletvekilleri Sevda Karaca ve İskender Bayhan, burada hem işçilere seslendi hem de açıklamalarda bulundu.

Sevda Karaca, sabah saatlerinden itibaren jandarma yetkilileriyle temas kurarak OSB'de uygun bir yerde bekleneceğini ilettiklerini ancak yine de işçilere saldırıldığını hatırlattı. Karaca, "Biz buradayız, yan yanayız. Bu direnişi baskıyla, şiddetle bitireceğini düşünenlere buradan güçlü bir yanıt vermemiz lazım. Gözaltındaki arkadaşlarımızın bir an önce serbest bırakılmasını, Özak Tekstil işçilerinin üzerindeki bu devlet, valilik, jandarma şiddetinin bir an önce son bulmasını talep ediyoruz. Urfa Valiliğine, İçişleri Bakanlığına sesleniyorum: Siz patronun arkasına dizildiniz diye Özak işçileri insanca çalışma ve yaşama haklarından vazgeçecek değil. Dostun, düşmanın belli olduğu günler yaşıyoruz. Ne yapacaksak birlikte yapacağız, birliğinizi korursanız kazanacağız" ifadelerini kullandı.

Jandarma müdahalesinde gözaltına alınan 19 kişi işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

Öte yandan 11 Aralık sabahı direnen işçilere yönelik jandarma saldırısında sendika temsilcileri ve onlarca işçi gözaltına alınmıştı. Gözaltıların serbest bırakılmasının ardından öğlenden sonra Rabia Meydanında basın açıklaması yapılmış, açıklama sonrası BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen ve yöneticilerinden Mazlum Ayçiçek gözaltına alınmıştı. Gözaltı süresi uzatılan sendika temsilcileri hala serbest bırakılmadı.

Direnişin 17. gününde fabrika önünde bir araya gelen işçiler, gözaltındaki Mehmet Türkmen'i selamladı. İşçiler Türkmen'e hitaben şunları söyledi:

"Mehmet hiçbir zaman unutma biz her zaman buradayız. Senin yerin boş değil. Moralini yüksek tut, direne direne kazanacağız. Seninleyiz, başkan. Selam olsun Mehmet başkan."

Sık sık, "Direne direne kazanacağız" sloganı atılırken, direniş sürüyor.