24 Kasım 2024 Pazar

Otlu'dan bakan Işıkhan'a: Tarafınız sendika mı tehdit eden taşeron mu?

Taşeron Kafkas Gemi'nin gayriresmi ortaklarından Yılmaz Soysal'ın Limter-İş yöneticilerine ölüm tehdidini Meclis gündemine taşıyan Yeşil Sol Parti milletvekili Otlu, Limter-İş'in hedef alınmasının nedeninin tersanelerde yıllarca işçilerin hakkı için mücadele etmesi olduğunun altını çizdi.

İş cinayeti ve iş kazalarıyla gündemden düşmeyen İstanbul Tuzla Gemi Tersanesinde (GEMAK) yaklaşık 30 bin işçi çalışıyor. Çoğunluğu taşeron işçiler esnek, güvencesiz koşullarda, düşük ücretle çalışıyor, şehir dışından gelen işçiler sağlıksız koşullarda barınmak zorunda kalıyor.

İnsanca yaşam ve çalışma koşullarından uzak çalışan işçiler hakları için sendikalı oluyor. Ancak devrimci ve mücadeleci sendikalara üye olan işçiler ve sendikalar ise taşeron patronları tarafından tehdit ediliyor. Limter-İş üyesi 5 içşi bağlı oldukları GEMAK'taki taşeron firmalardan Kafkas Gemi tarafından tüm hakları gasp edilerek, hakaret ve aşağılanarak işten atıldı. Bunun üzerine Limter-İş 11 Eylül'de tersane önünde direnişe geçeceğini duyurdu.

İŞÇİLER SENDİKASIYLA DİRENİŞE GEÇTİ
Tersanede sendikal örgütlenmenin önüne geçmek isteyen emek düşmanı patronlar işçileri arayarak, sendikayı devre dışı bırakmasını haklarını ödeyeceklerini söyledi. Reddeden işçiler Limter-İş'e sahip çıkarak, kamuoyuna verilen söz üzerine 11 Eylül sabahı tersane önünde direnişe geçmek için sendikayla bir araya geldi. Açıklama sırasında tersane patronları görüşme talep etti ve sendika görüşme sonuçlanan kadar direnişi ertelediğini duyurdu ancak tersane önünde bekleyişini sürdürdü.

TAŞERONU YOK SAYDILAR
Bu sırada tersane işçilerine seslenen ve örgütlenmeye çalışan Limter-İş yöneticilerine Kafkas Geminin gayri resmi ortaklarından Yılmaz Soysal saldırdı. Sendika yöneticilerine hakaret ederek ve onları tanımadığını söyleyerek itibarsızlaştırmaya çalışan Soysal, işçilerin birliği ile geri püskürtüldü. Sendika yöneticilerinin "seni muhatap almıyoruz, taşeronla tek kelime etmeyiz; muhatabımız GEMAK'tır"  demesi üzerine devreye giren tersane patronları Soysal'ın önünde Limter-İş yöneticilerinden özür diledi. Soysal'ı ve Kafkas'ı devre dışı bıraktıklarını ve sorunu çözeceklerini taahhüt eden tersane patronları iki gün süren görüşmeler sonucu tüm talepleri kabul ederek işçilerin haklarını ödedi.

İŞÇİLERİN TÜM HAKLARI ÖDENDİ
Sendika üzerinde baskı kurmaya çalışan ancak yenilen ve bunu yediremeyen Soysal, Limter-İş Genel Başkanı Kanber Saygılı ve Genel Sekreteri Hakkı Demiral'ı ölümle tehdit etti. Limter-İş'in önünde pusu kuran Soysal, Saygılı'yı defalarca tahrik etmeye çalıştı, cinsiyetçi küfürlerle elindeki sopayı sallayarak üzerine yürüdü. Ancak ne sendika ne de yöneticileri geri adım atmadı.

OTLU, LİMTER-İŞ'E ÖLÜM TEHDİTLERİNİ MECLİS'E TAŞIDI
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili Çiçek Otlu, "Limter-İş Sendikası, taşeron sisteminin yasaklanması, tersane işinin ağır ve yıpratıcı iş kolundan sayılması ve işçilerin yıpranma payı kapsamına alınmaları, bağımsız denetim mekanizmaları oluşturulması, işçi ve uzmanlardan oluşan iş sağlığı ve güvenliği komiteleri kurulması, İnsanlık dışı barınma ve beslenme koşullarının düzeltilmesi, cezasızlık uygulamalarına son verilmesi, iş kazalarından doğrudan sorumlu olan patronların cezalandırılmaları için yıllardır mücadele vermektedir" dedi.

Yaşananları Meclis gündemine taşıyan Otlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a derhal yanıtlaması üzerine şu soruları yöneltti:
🔹"1-6 Eylül 2023 tarihinde Tuzla Gemi Tersanesi-GEMAK'ın taşeron firması Kafkas Gemi'de çalışan işçilerin Limter-İş Sendikası'na üye oldukları için tazminatları ve alacakları ödenmeden işten çıkarıldıkları, sendikanın girişimleri sonrasında işçilerin kıdem, ihbar tazminatları, yıllık izin ücretleri ve ödenmeyen alacaklarının ödenmesi için arabuluculuk anlaşması imzalandığı bilginiz dahilinde midir?
🔹Anayasa, yasalar ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınmış sendikal haklarını kullandıkları için işçilerin ve sendika yöneticilerinin taşeron firma Kafkas Gemi'nin ortaklarından Y. S.'ın tehdit ve hakaretlerine maruz kaldıkları iddiası araştırılacak mıdır?
🔹Y.S.'ın tehdit ve hakaretlerine karşılık hukuki süreç başlatılmış ve suç duyurularında bulunulmuştur. Bakanlığınız sendikal faaliyetleri engelleyen, sendikal hakkını kullanan işçi ve sendika yöneticilerini tehdit ve hakaretlerde bulunan Y.S.'ın davasında taraf olacak mıdır?
🔹Tuzla tersanelerinde çalışan sendikaya üye kaç işçi vardır? Tuzla tersanelerinde sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması için Bakanlığınızın çalışması var mıdır?
🔹Limter-İş sendikası örneğinde olduğu gibi, sendikacılara yönelik tehdit, hakaret, saldırı olaylarının yaşanmaması için Bakanlığınızın girişimleri olacak mıdır? İlgili kamu kurumları ile iş birliği yapacak mısınız?
🔹Limter-İş Sendikası'nın yıllardır mücadele verdiği Tuzla tersanelerinde taşeron sisteminin yasaklanması talebi dikkate alınacak mıdır? Tersanelerde taşeron sistemi kaldırılacak mıdır?
🔹Tersane işinin ağır ve yıpratıcı iş kolundan sayılması ve işçilerin yıpranma payı kapsamına alınmaları sağlanacak mıdır?
🔹Tuzla tersaneleri, iş sağlığı ve güvenliği açısından ne sıklıkta denetlenmektedir? İş sağlığı ve güvenliğinin yetersizliği nedeniyle denetimler sonucunda ceza alan işyeri var mıdır?
🔹Tuzla tersanelerinde bağımsız denetim mekanizmaları oluşturulması, işçi ve uzmanlardan oluşan iş sağlığı ve güvenliği komiteleri kurulması için çalışmalarınız var mıdır?
🔹Son beş yılda Tuzla Tersanelerinde kaç iş kazası meydana gelmiştir? Kaç işçi hayatını kaybetmiştir?
🔹Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu'nun (ITUC) her yıl hazırladığı Küresel Haklar Endeksi'nde Türkiye 148 ülke arasında işçilerin çalışma koşulları ve hakları bakımından en kötü 10 ülkenin içinde yer almaktadır. Anayasa ile güvence altına alınmış olan sendikal hakların korunması, sendikal hak ve özgürlüklerin genişletilmesi için gereken düzenlemeler yapacak mısınız?"