19 Eylül 2024 Perşembe

ÖSO ve El Nusra çeteleri, İran'a karşı kullanılacak

AKP'nin Güney Kürdistan'a yerleştirdiği çeteleri, İran'a yönelik bir askeri saldırıda kullanmayı planladığı ortaya çıktı. Türk devletinin, "Kandil’e yönelik operasyon" adı altında Güney Kürdistan’a ÖSO çetelerini yerleştirmesinin asıl amacının İran’a yönelik saldırıda kullanmak olduğu ortaya çıktı.
 
Bu gerçek, El Nusra, ÖSO, Ceyş El İslam ve Firqet El Hemze ile birlikte bölgeye getirilen Cebhe el Şamiye çetebaşlarından Ebu El Cedi'nin verdiği bilgilerle doğrulandı. 
 
24 Haziran seçimleri öncesi AKP-MHP rejimi, "Kandil’e operasyon başlatıldığını" duyurdu, "Alanı PKK'den temizleyeceğiz" dedi. 
 
Bu açıklamalarla paralel olarak bölgeye El Nusra ve ÖSO çeteleri konumlandırılmaya başlandı. 
 
KDP VE YNK İLE ANLAŞILDI
 
"Kandil operasyonu" konusunda sessizliğini koruyan KDP ve YNK’nin ise opersyona destek vermek için AKP ile anlaştığı ortaya çıktı. Gerillanın denetimindeki Medya Savunma Alanları'na giriş için KDP ve YNK’nin desteğine ihtiyaç duyan AKP/Saray iktidarı, bu partiler ve onlara bağlı istihbarat örgütleriyle görüşmeler yaptı. 
 
HEDEFTE İRAN VAR
 
Türkiye’den getirilen çetelere peşmerge eğitimi verildikten sonra, KDP ve Türkiye’nin destekleyip örgütlediği İranlı bazı örgütlerde konumlandırılacak. 
 
Bu planın asıl hedefi İran. 
 
Edinilen bilgilere göre, Güney Kürdistan'da kurulan üsler de İran operasyonunda komuta merkezi olarak kullanılacak.
 
FIRAT KALKANI’NDAN İRAN OPERASYONU’NA
 
İran'a yönelik saldırı için hazırlık yapılırken, TSK’da baş gösteren güvensizlik nedeniyle asker yerine çeteler öne sürülecek. 
 
Alınan bilgilere göre Fırat Kalkanı’nda kullanılan çeteler, Hatay ve Urfa üzerinden Türkiye’ye getirilip buradaki askeri kamplarda özel olarak eğitiliyor. 
 
İdlib, Ezaz ve Cerablus’tan getirilen ve bir süre eğitime tabi tutulan çeteler, gruplar halinde Güney Kürdistan'a gönderiliyor. 24 Haziran seçimleri öncesi başlatılan çete takviyesi, Temmuz ayı sonuna kadar devam ettirilecek. 200'er kişilik gruplar halinde geçirilen çeteler; El Nusra, ÖSO ile Ceyş El İslam, Firqet El Hemze ve Cephe El Şamiye.
 
Bamerni üssünden bölgeye getirilen çete grupları ile halk arasında ise gerginlik var. Bamerni sakinlerinden H.C., yaşananlara ilişkin şunları söyledi:
 
"Biz onlara 'Niye geldiniz? Kimse sizi istemiyor. Yine talan, hırsızlık ve yıkım için geldiniz. Efrin, Cerablus ve Ezaz’da yaptığınız gibi burayıda mı yıkacaksınız?' diye tepki gösterdik. Bunun üzerine Cebhet el Şamiye grubunun başındaki kişi olan Ebu El Cedi, bize 'Bizi buraya Türkler getirdi, sadece PKK değil asıl müdahalle İran’a olacak' dedi. Biz ne olursa olsun, bu çete gruplarını topraklarımızda istemiyoruz."