21 Eylül 2024 Cumartesi

Ortadoğu Gençlik Konferansı'nın ilk günü sona erdi

Ortadoğu Gençlik Konferansı'nda konuşan SGDF, "Türkiye ve Kürdistan gençliğinin ortak mücadele hattını inşa etmek, tıpkı Filistin serüvenine çıkan Deniz Gezmiş gibi, tıpkı Suruç şehitlerimiz gibi coğrafyamız halkları arasında bir köprü olmak için bugün buradayız ve mutlaka başaracağız!" dedi.
Kuzey ve Doğu Suriye'nin Kobanê kentinde Baqi Xido Kültür Merkezi'nde "Gençlik öncülüğünde çok-renkli ve demokratik Ortadoğu'ya" şiarıyla yapılan İkinci Ortadoğu Gençlik Konferansı'nın ilk günü sona erdi.
 
Konferansa Kürdistan'ın dört parçasının yanı sıra Suriye, Irak, Ürdün, Lübnan, Filistin, Libya, Ermenistan, Mısır ve Türkiye'den gelen 300'ü aşkın genç katıldı. Ayrıca Tunus, Yemen, Afganistan, Kuzey Afrika ve Sudan'dan delegeler de Skype üzerinden konferansa katılacak.
 
DELEGELERİN KATILIMI ENGELLENDİ
 
Öte yandan bazı ülkelerden gelen delegeler Suriye ve Kürdistan Bölge Hükümetleri tarafından engellendikleri için konferansa katılamadı.
 
Hazırlık komitesinin yaptığı açılış konuşmasında söz alan Harun Apoyî, katılımcıları ve engellemelerden dolayı konferansa katılamayan delegeleri selamlayarak konuşmasına başladı.
 
Konferansın Ortadoğu gençliği için önemli bir adım olduğunu ve ilk konferansın 2015 yılında Amed'de düzenlendiğini hatırlatan Harûn Apoyî, konferansı tarihi bir adım olarak değerlendirdi. Kuzey Suriye'nin konferansa öncülük etmesinin anlamlı olduğunu belirten Apoyî, Kuzey ve Doğu Suriye'nin topraklarının halkların kanı ile özgürleştirdiğini kaydetti.
 
2. Ortadoğu Gençlik Konferansı'na yazılı mesaj gönderen Leyla Güven, Ortadoğu'nun çözüm ve kalıcı bir barış için her zamankinden daha fazla Öcalan'a ihtiyacı olduğunu söyledi.
 
LEYLA GÜVEN MESAJ GÖNDERDİ
 
105 gündür açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in konferansa gönderdiği mesaj okundu.
 
Leyla Güven'in mesajı şöyle:
 
"Değerli Ortadoğu Halkları, Sevgili Genç Yoldaşlar
 
Ortadoğu ve dünya halklarının, devrim mücadelesini Rojava'da kahramanca yürüten aydınlık yüzler merhaba… Her bir genç yoldaşı ve 2. Ortadoğu Gençlik Konferansını selamlıyor, içinde bulunduğumuz bu zorlu ama tarihi süreçte hep beraber başaracağımıza olan inancımı vurguluyorum. 
 
Hepinizin bildiği üzere Sayın Öcalan, uluslararası bir komplo ile Türkiye'ye teslim edildi. İmralı Cezaevi özel statüsü olan iç hukukun ve evrensel hukukun işlemediği bir sistem. Kim tarafından, kimler tarafından ne kadar yönetildiği de şeffaf değil. Kuşkusuz ileri zamanlarda bazı yönleriyle daha da netleşecek hususlar olacaktır. Zaten Sayın Öcalan, 20 yıllık esareti boyunca bu sistemi önemli boyutlarıyla açığa çıkartmıştır. Başta gençler olmak üzere Ortadoğu halkları demokratik mücadele ile bu durumun hesabını soracaktır.
 
BEDEL ÖDEMEYE HAZIRIM
 
Sevgili genç yoldaşlar; Sayın Öcalan politik bir kimliktir. Söylediği sözlerin, verdiği mesajların Ortadoğu halklarının gündemini nasıl belirlediğini bilen Türk devleti ve Uluslararası işgalci güçler Sayın Öcalan üzerindeki mutlak tecridi devam ettirmektedirler. Sayın Öcalan toplumsal barışın inşasında önemli bir aktördür. Bunu yaptığı teorik ve pratik deneyimleriyle fazlasıyla kanıtlamıştır. Dolayısıyla başta Ortadoğu gençleri olmak üzere tüm halklar bu gerçekliğin farkındadır Sayın Öcalan'a bugün fazlasıyla ihtiyaç vardır. Ondan gelecek mesajlar Ortadoğu da kalıcı barışın teminatı niteliğinde olacaktır. Benim ve yoldaşlarımın talebi ağırlaştırılmış tecridin bir an önce son bulmasıdır. Bu talebimiz hukuki ve ahlaki bir taleptir. Bu durumun düzelmesi için bedel vermek gerekiyorsa onu da vermeye hazırız.  
 
GENÇ KADINLAR DEVRİMİN ÖNCÜSÜ
 
Sevgili gençler gerçekleştirdiğiniz bu konferansın çok değerli Rojava topraklarında olması anlamlı ve önemlidir. Devrimin filizlendiği topraklarda genç yoldaşların bir araya gelmesinin önemli bir sinerji yaratacağına sonuna kadar inanmaktayım. Rojava Devrimi kadın devrimidir. Kadının açığa çıkarttığı farkındalık ve bilinç düzeyi, genç kadınların öncülüğünde Ortadoğu halklarına örnek olacaktır.
 
Yoldaşlarım; siz gençlerin öncülüğünde bu direngen halklar, özgürlük ve demokrasi mücadelesini sonuna kadar yürütecektir. Bizler bu zorlu mücadeleleri defalarca direnerek kazanmış halklarız, çok gerilere gitmeye gerek yok dönüp tarihi Kobane zaferine bakmanız yeterlidir. Gençlerin öncülüğünde halkların oluşturduğu ortak direniş cepheleri her zaman zaferi kazanan taraf olmuştur. İnancımız, sarsılmaz irademiz ve siz genç yoldaşlardan aldığımız güç ile bu direnişimizi de zafere ulaştıracağımızı bir kez daha belirtmek isterim.
 
Uğruna ölecek bir yaşam gerçeğini soluduğumuzu ve bu uğurda seve seve ölümü kucaklayacak bir  noktada olduğumuzu belirtiyorum. Siz gençlerin, bu direniş günlerinde mutlak tecridi kırmak için mücadeleyi büyüteceğini biliyorum. Başaracağımıza olan inancımla bir kez daha 2.Ortadoğu Gençlik Konferansını selamlıyor devrimci yüreklerinizi yoldaş sıcaklığı ile sarıyorum."
 
KOMÜNİST GENÇLER SELAMLADI
 
Komelê Ciwan adına söz alan Rüstem Dilşad ise Ortadoğu devriminde öncü rolün gençlerde olduğunu belirterek, bölgede çok büyük siyasal, toplumsal ve kültürel değişimlerin yaşandığı söyledi.
 
Ciwanan Komünist en Şoreşger (CKŞ) Yasemin Azad, Komünist devrimci gençler adına katılımcıları selamladı. "Biz Komünist devrimci gençler Kürt, Arap, Süryani, Ermeni, Çerkesler olarak asimilasyon ve sömürgecilere karşı duranlar olarak buradayız. Biz Kuzey ve Doğu Suriye den Rojava da özgürlük mücadelesi ile DAİŞ çetelerinin sonunu getirenleriz. Biz Arin, Paramaz, Sarya, Zehra, Cudi, Alişer ve  inlerce Kobane direnişinde sokak sokak direnenöerin yoldaşlarıyız. Biz Komünist devrimci gençler olarak sınırsz bir dünya mücadelesi veriyoruz" dedi.
 
Filistin halkının siyonist İsrail'e karşı verdikleri mücadeleyi selamlayan Azad, 105 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven'in yanında olduklarını ifade ederek konferansın gençliğin birleşik mücadelesini ortaya çıkartacağını vurguladı.
 
ORTAK MÜCADELE ZEMİNİNİ YARATMALIYIZ
 
Demokratik Öğrenciler Birliği Üyesi Ehmed Osman ise konferansın mücadele ortaklığı ve tecrübe aktarımları açısından önemli bir adım olacağını söyledi.
 
Filistinli gençler adına konuşan Nadya Mehmûd, kapitalist sistem ve rejimlerine karşı mücadelenin yollarına ilişkin bir araya geldiklerini belirterek halkların özgürlük mücadelesinin tecrübe ve yollarını görmek içinkonferansa katıldıklarını ifade eti. Mehmûd,Filistinli şair Tofîq Ziyad'ın "Filistin davası hepimizin davasıdır" sözlerini hatırlattı.
 
GENÇLİĞİN YÜRÜYÜŞÜ ENGELLENEMEZ
 
SGDF adına yapılan konuşmada, "Dünya kapitalizminin yaşadığı krizle birlikte artık diktatörlüklerle yönetilemeyen halklar yeni bir arayış içerisinde. Dünyanın dört bir yanında dünya halkları faşizme, kapitalizme ve emperyalizme meydan okuyor, sesini yükseltiyor ve baş eğmiyor! Gençliğin özgürlüğe olan tutkusu sindirilemiyor ve yürüyüşü durdurulamıyor" denildi.
 
Halklar aransında köprü kumak için başlattıkları "Beraber inşa ettik. Beraber savunacağız" kampanyasına değindi.
 
"Bizler Pirsus'ta şehit düşenlerin yoldaşlarıyoz. Pirsus'ta Kobane'ye geçerken şehit düşen yoldaşlarımızın düşleri burada" denilen konuşamada, Ortadoğu'nun emperyalistlerin ve gerici bölge devletlerinin savaş sahası durumuna getirildiği ancak aynı zamanda büyük direnişlere sahne olduğu ifade edildi.
 
HALKLAR ARASINDA KÖPRÜ OLACAĞIZ
 
Konuşmanın devamında şöyle denildi: "Ortadoğu ve tüm dünya halklarının geleceğini temsil eden, gençliğin devrimi olan Rojava devrimi, işte böyle bir ortamda filizlendi ve yol göstermeye devam ediyor! Türkiye ve Kürdistan gençliğinin ortak mücadele hattını inşa etmek, tıpkı Filistin serüvenine çıkan Deniz Gezmiş gibi, tıpkı Suruç şehitlerimiz gibi coğrafyamız halkları arasında bir köprü olmak için bugün buradayız ve mutlaka başaracağız!
 
"Tıpkı yolumuza karanlık çöktüğü anda Denizlerin, Mahirlerin, İboların, Mazlumların, Serkanların, Arinlerin, Paramazların çaktıkları fişek misali, biz de burada Ortadoğu halklarının ve gençliğinin mücadelesini ortaklaştırmak ve bölgesel bir güce dönüştürmek için buradayız. Tarihden almış olduğumuz miras, mücadelede edindiğimiz birikim, faşizmin çemberinde sınanmışlığımız ve yarını bugünden örgütlemeye yetecek enerjimiz devrimi kazanmamızın teminatı olacaktır!"
 
 
'Ortadoğu gençliği ve halk direnişleri'ne ilişkin sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Fedrasyonu Eşbaşkanı Foza Yusif konuşma yaptı. Yusif, konferansın IŞİD'in yenilgisi ile aynı zamana geldiğinin altını çizerek "21. Yüzyılda halkları bir birine kırdırıyorlar bu savaşta. Türkler Kürtlere karşı Ermenilere karşı savaştırılıyor. Bu savaşta Ortadoğu da gençliği sürekli katlediliyor" dedi.
 
KENDİ BİRLİĞİMİZİ ÖRGÜTLEMELİYİZ
 
"Sömürgeci ülkeler özgürlük ve demokrasi mücadelemize karşı duruyorlar" diyen Foza Yusif, "Ortadoğu'da mezhepçi yaklaşımlardan uzak durmalı ve kendi birliğinizi örgütlemelisiniz. Kürtleri bu topraklarda dörde böldüler halkları birbirine karşı kırdırdılar. Ne Amerika, ne Rusya halkların geleceğini savunmuyor onlar kendi çıkarlarını savunuyorlar" diye konuştu.
 
Yusif, "Biz farklılıklarımız ve çeşitliliğimiz ile herkesi kabul etmeliyiz" diyen Yusif, Filistin ve Kürt halkının bölgede yaşadıklarının aynı olduğunu belirterek "Gençlik halkların dinamizmidir ve bütün kararlarda özgürdür. Gençler bütün gücüyle birliğini sağlarsa bölgede ki bütün gerici güçlerin yenilgisi demektir" diye ifade etti.
 
Konferansın ilk günü siyasal süreç değerlendirmelerinin ardından son buldu.