19 Eylül 2024 Perşembe

Ortadoğu gençliği sorunlarını konferansta tartışacak

İlki 2015 yılında Diyarbakır'da gerçekleştirilen Ortadoğu Gençlik Konferansı'nda çıkan karar doğrultusunda konferansın ikincisi Rojava'da gerçekleştirilecek.
İlki 2015 yılında Diyarbakır'da gerçekleştirilen Ortadoğu Gençlik Konferansı'nın ikincisi Kuzey Suriye ve Rojava gençliğinin öncülüğünde gerçekleştirilecek.
 
Konferans Hazırlık Komitesi ilk toplantısını gerçekleştirerek çalışmasının startını verdi. Hazırlık komitesinde Türkmen, Arap, Süryani, Ezidi ve sosyalist bir çok kurum ve siyasi parti yer alıyor. Ortadoğu'nun 23 ülkesinden gençliğin davet edileceği konferansın hazırlıkları diplomasi görüşmeleri ile önümüzdeki günlerde daha fazla kendinden söz ettirecek.
 
Gerçekleştirilen hazırlık toplantısını ve konferans hazırlıklarını ajansımıza değerlendiren Ortadoğu Gençlik Konferansı Hazırlık Komitesi'nde yer alan gençler, Konferansın Ortadoğu gençliği açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirttiler.
 
Komitede yer alan Halkların Birlik ve Dayanışma Kurumu (SYPG) Temsilcisi Beritan Asya, "Bugün 2. Ortadoğu Gençlik Konferansı'nın komite toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantıda Kürt, Arap, Süryani, Ezidi, Ermeni, Çerkez, Türkmen halklarından gençlik temsilcileri, SYPG, PYD, YCR gibi kurumlarında gençlik temsilcileri de hazır bulundu" dedi. Konferansın ilki 2015 yılında Diyarbakır'da gerçekleştirildiğini hatırlatan Asya, konferans için komiteler kurulduğunu ve diğer ülkelerin gençlik örgütleriyle diplomatik alanda görüşmeler gerçekleştirildiğini kaydetti. Asya, "Konferansa Ortadoğu coğrafyasında en geniş katılım hedefleniyor" diye belirtti.
 
Ortadoğu'da egemen güçlerin böl-parçala-yönet politikası ile halkların birbirlerine düşmanlaştırılmaya çalıştırıldığını ifade eden Asya, "Fakat bu politikaya karşı yüz yıllar sonra Rojava ve Kuzey Suriye devrimi ile karşı bir hareket gelişmiştir. Bugün başta Kuzey Suriye halkları Rojava devrimi ile birlikte Kürdü, Arabı, Ermenisi, Alevisi, Çerkezi vb. birlikte bir yaşamı inşa ederek dünya ezilen halklarına örnek olmuş ve hem de emperyalistlere en büyük cevabı vermişlerdir. Bugün ikincisi gerçekleştirilen Ortadoğu Gençlik Konferansı ise bu mücadeleyi gençlik cephesinden büyütmeyi hedefliyor" diye konuştu.
 
ORTADOĞU'DA BİRLEŞİK GENÇLİK HAREKETİNİN ADIMLARI ATILIYOR
 
Konferansın bir diğer amacının ise parçalı olan gençliği birleştirmek ve dinanizm kazandırmak olduğunu vurgulayan Asya, "Ortadoğu'yu savaş coğrafyasına çevirenler halkların kazanımlarını gençlik ve kadın iradesini yok etmek istiyorlar. Bu toplantıda örgütlü bir halkı ve gençliği hiçbir güç yenemez inancı ve cüreti ile tartışmalar yürüttük. SYPG olarak, sosyalistler ve komünistler olarak bu konferansın Ortadoğu gençlik mücadelesinde ön açıcı bir irade olacağına inanıyoruz" diye belirtti.
 
Toplantıda, 20 Temmuz'da gerçekleştirilecek Suruç anmasına gençliğin kitlesel katılma kararı aldığını söyleyen Asya, "Bizler bugün burada Ortadoğu gençlik hareketleri ve toplumsal inşa kurumları olarak 33 düş yolcumuzu ve devrim savunmasında en ön cephelerde savaşarak şehit düşen, bu devrimin öncülüğünü yapan tüm halklardan ve inançlarda genç yoldaşlarımızın düşlerini, hayallerini, miraslarını bugün bu mücadeleyi büyüterek yaşatıyor ve gerçekleştiriyoruz" dedi.
 
KONFERANS ORTADOĞU GENÇLİĞİNİN SORUNLARINI ÇÖZÜME KAVUŞTURACAK
 
Ortadoğu Gençlik Konferans Hazırlık Komitesi'nde yer alan Akif Emin ise gerçekleştirilen toplantının Rojava ve Kuzey Suriye gençliği bakımından neden önemli olduğunu değerlendirdi. Emin "Ortadoğu'da hangi sorunlar varsa gençlik hangi sorunları yaşıyorsa gerçekleştireceğimiz bu konferans ile hem bu sorunları çözmeyi hemde sorunlarımızı masaya yatırarak birlikte yeni çözümler aramayı amaçlıyoruz" diye kaydetti.
 
Ortadoğu ve dünyanın her yerinden gençlere çağrı yapan Emin, "Kendine anti faşist diyen herkes, kapitalist, emperyalist, sömürü düzeninin karşısında duran herkes bu konferansta yerini alarak özgür bir Ortadoğu'da, halkların gelecekte eşit yaşadığı bir dünyayı kurmak için, bütün diktatörlüklere son vermek için Ortadoğu Gençlik Konferansı'nda yerlerini almalılar" diye belirtti.
 
SYPG adına toplantıya katılan Rojava'lı gençlerden Roni Qamişlo, "Gerçekleştirilecek gençlik konferansının Ortadoğu gençliği açısından oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Hazırlık toplantıları gösterdi ki bu toplantılar ve konferanslar ile Ortadoğu'daki gençler sorunlarını ve bu sorunların çözümlerini yürütecekleri tartışmalar ile ortaya koyarak çözüm üretme adımları atacak" diye kaydetti.
 
GENÇLİK İŞGALCİLERE CEVAP VERECEK
 
Gerçekleştirilecek bu konferans ile Ortadoğu'da diktatörlüklerin ve sömürgeci saldırılara karşı da yanıt olacağını dile getiren Roni Qamişlo, "Bu konferans Ortadoğu ve Rojava devrimi açısından geç kalınmış bir konferans. Şayet bu konferans Efrin'e yönelik işgal saldırısı öncesi yapılsaydı işgal durdurabilinirdi" diye belirtti.
 
Son olarak kapitalist sömürü sistemine karşı Ortadoğu'da söz söyleyebilecek bütün gençleri konferansa katılmaya ve gelecekte söz sahibi olmaya çağıran Roni Qamişlo, "Dünyanın her yerinde gençler emperyalist kapitalist sisteme karşı örgütlülüklerini büyütmeliler ve gelecekleri için alınan kararlarda söz sahibi olarak özgür toplumu inşa etmeliler" dedi.
 
Ezidi Gençlik temsilcisi Selma Xabur ise "Ezidi gençler Ortadoğu gençlik inisiyatifinde yerlerini alıyorlar. Bilindiği gibi 2015 yılında Amed'te Ortadoğu gençlik konferansının birincisi düzenlendi. O konferansın gücü ile biz mücadelemizi bugüne getirdik. Bizler bir ay önce Şengal'den Ezidi gençler olarak Başur'da Ortadoğu gençliğinin sorunları ve çözümlerinin tartışıldığı bir toplantıya katıldık. Bu toplantıda gençlik ve kadının özgürleşmesi, demokratik ulus, özel savaş olmak üzere birçok noktada tartışmalar yürüttük. Amed'teki konferansta ikinci konferansın Rojava'lı gençlik öncülüğünde yapılması kararı alınmıştı. Biz komiteler oluşturduk, bu komitelerde basın, ilişkiler, teknik, ideoloji ve örgüt bölümleri var. Bu komiteler hangi esaslar üzerinde tartışma yürütmemiz gerektiğini belirleyecek. Ortadoğu'daki gençlik örgütleriyle iletişim halindeyiz. Ürdün, Lübnan, Filistin ve diğer Arap ülkelerinde de hazırlıklar var, orada ki gençlik örgütleri de şu anda komitelerini kuruyorlar. Komitelerin ön hazırlıkları bittiği zaman konferansımızı gerçekleştireceğiz. Bu konferans Kuzey Suriye'de gerçekleştirilecek" diye belirtti.
 
'GENÇ BAŞLADIK GENÇ BAŞARACAĞIZ'
 
Gençlerin, genç kadınların örgütlenmediği bir toplumda halkın özgürleşemeyeceğini ifade eden Xabur, "Gençlik toplumun dinamiğidir. Bu konferansı örgütlememiz dünya gençliğine de örnek olacaktır" dedi. Konferanslarının tüm dünya ve Ortadoğu gençliğine açık olduğunu vurgulayan Xabur, "Herkes kendi dili, kültürü ve farklılığı ile gelip bu konferansa katılabilir" diye kaydetti. Gençlik olarak dostlarını ve düşmanlarını iyi tanıdıklarını söyleyen Xabur, "Düşmanımız tüm bu halkı ve bizi yok etmek istiyor. Bugün bize yönelik gerçekleştirilen bu saldırılar güçsüz olduğumuz anlamına gelmiyor, tam aksine güçlü olduğumuz için bu saldırılar gerçekleştiriliyor" diye belirtti.
 
Tüm dünya gençliğine ve özellikle Ortadoğu gençliğine çağrı yapan Selam Xabur, "Burada oluşturduğumuz komitede görmekteyiz ki birliğimiz çok büyük bir adım ve başarılı olacaktır. Eksiklerimiz olabilir, eksiklik yoksa ilerleme de olmaz, çözüm de olmaz. Ama en güncel sorunumuz birlik olmamız gerekir. Farklı görüşler birbirimize karşıt olmamız anlamına gelmez. Farklı farklı görüşlerimiz ile de Ortadoğu'nun sorunlarına çözüm bulabiliriz. Yolumuz birdir, şehitlerimiz birdir, hepimiz Ortadoğu için mücadele yürütüyoruz. Ezidi bir genç kadın olarak sadece Êzidilerin değil tüm gençliğin özgürlüğünü ve haklarını istiyorum" diye konuştu.