20 Eylül 2024 Cuma

'Orta Doğu Teknik Üniversitesi baskılara boyun eğmeyecek'

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki tutuklamalara karşı kurulan 'Boğaziçi Özgür Kalacak', ODTÜ'de yaşananlara ilişkin yaptığı açıklamada, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin bu baskılara boyun eğmeyeceği vurgulandı.
Boğaziçi Üniversitesi'ndeki tutuklamalara karşı kurulan 'Boğaziçi Özgür Kalacak', ODTÜ'de yaşananlara ilişkin açıklama yaptı.
 
Toplumun her kesiminin iktidarın sınır tanımayan baskılarıyla nefes alamaz hale geldiği ifade edilen açıklamada, "Bu durumdan üniversiteler de en başından beri payına düşeni alıyor. Eğitim hakkına erişim gün geçtikçe zorlaşıyor. Üniversiteler bölünüyor, bölümler kapatılıyor. Barış isteyen akademisyenler yargılanıyor, ihraç ediliyor. Öğrencilerin en temel insan hakları gasp ediliyor. Evleri, yurtları, yaşam alanları basılıp gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. Şu an hapisteki 70 bin tutuklu ve hükümlü öğrenci bile bu 'pay'ın ne kadar akıl almaz olduğunu gözler önüne seriyor. Son olarak da ODTÜ'deki 4 arkadaşımız da bu utanç tablosuna eklenmiş vaziyette" diye belirtildi.
 
ODTÜ'nün uzun zamandır iktidarın hedef tahtasına oturtulduğu kaydedilen açıklamada, "Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nden öğrenciler açtıkları muhalif pankartlar, ellerindeki gökkuşağı bayrakları ve attıkları sloganlar nedeniyle özel güvenliğin saldırısına uğradı. Sonrasında da arkadaşlarımız evleri basılıp gözaltına alındı. Daha bugün Soma katliamının sorumlularını aklayan hukuk, ODTÜ'lü 4 arkadaşımızı tutuklamıştır" denildi.
 
Kurulduğu günden bu yana ülkenin muhalif kurumlarından biri olan; özgürlük, adalet, eşitlik ve barış isteyen devrimci demokrat öğrencilerin özgürleştirdiği bir akademi olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin bu baskılara boyun eğmeyeceği vurgulanan açıklamada, "Tutuklamalar, gözaltılar, baskılar hiçbir zaman bu muhalif geleneğe geri adım attıramamış ve iktidar her saldırı girişiminde çekilmek zorunda kalmıştır. Yakın günlerde ODTÜ'de kendini gösteren bu baskılar tüm üniversiteleri tehdit etmektedir. Çünkü faşizm, her haliyle yaşamımıza sızmış durumdadır. Ancak bundan kurtulmanın yolunu biliyoruz: Dayanışma! Çünkü faşizm öldürür, dayanışma yaşatır" diye belirtildi.