20 Eylül 2024 Cuma

'Örgütleneceğiz, bu düzeni değiştireceğiz'

Kadıköy'de yan yana gelen 10 mücadeleci sendika, işçi ve emekçilerin açlık ve yoksulluğa mahkum edilerek intihara sürüklendiği düzeni örgütlenerek değiştireceklerini söyledi.

10 mücadeleci sendika, son dönemde açlık ve yoksulluk sebebiyle çok sayıda insanın intihara sürüklenmesine ilişkin Kadıköy Süreyya Operası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "Örgütleneceğiz, güçleneceğiz, canımıza kast eden bu düzeni değiştireceğiz" pankartı açılan eyleme çok sayıda sendika temsilcisi ve işçi katıldı.

'PATRONLAR IŞILTILI BİR HAYATI, BİZ SEFALETİ YAŞIYORUZ'
Ortak açıklamayı okuyan Cansu Karakuş, tüm dünya yeni yıla girmeye hazırlanırken 28 Aralık'ta Maltepe'de bir kişinin "Açım ben, çocuklarım aç" diyerek intihar girişiminde bulunmasına dikkat çekti. "Bu ne ilkti ne de bu gidişle sonuncu olacak. Her gün bir yerde kendisini yakan bir borçlu, intihar eden işten çıkarılmış bir işçi haberlerini okuyoruz" diyen Karakuş, geleceğe dair kaygı ve korkuların artması, güvencesizliğin yaygınlaşmasının ülkenin gerçekliği olduğunu söyledi.

Diğer yanda televizyon ekranlarına, gazete manşetlerine sahte dünyaların yansıdığına işaret eden Karakuş, "Vergi kaçıranlar, çift maaş alanlar, kamu ihalelerinden yararlandırılan yandaşlar, kar rekorları açıklayan patronlar ışıltılı bir hayat yaşarken biz milyonlarca işçi her geçen gün daha da fazla sefalete mahkum oluyoruz" dedi. 

'HER GEÇEN GÜN YOKSULLAŞIYORUZ'
Enflasyon karşısında ezilerek her geçen gün yoksullaştıklarını söyleyen Karakuş, şöyle devam etti: "Bu duruma itiraz etmek için örgütleniyoruz, mücadele ediyoruz ancak bu defa da devletin patronlarla kol kola girerek haklarımızı gasp ettiğini görüyoruz. Anayasal hakkımız olan sendikalı olma hakkımızı bile kullanamıyoruz. En son Urfa'da Özak işçilerinin direnişinde gördüğümüz bu gerçek karşısında da mücadeleyi büyütmekten, güçlenmekten başka yol olmadığını biliyoruz."

'İKTİDAR BİLEREK PATRONLARIN ÇIKARLARINI KORUYOR'
İktidarın ekonomiyi kötü yönetmediğini, bilerek patronların çıkarlarını koruduğunu vurgulayan Karakuş, Ekonomi Bakanı Mehmet Şimşek OVP ve 12. Kalkınma Planı'yla ülke ülke gezerek emeğin ucuzluğunu, güvencesizliğini pazarladığını ifade etti.

"TÜSİAD, MÜSİAD, ihracatçı birlikleri ve meclisleri sürekli iktidara akıl vererek kendi çıkarları için düzenlemeler yaptırıyorlar" diyen Karakuş, şu ifadeleri kullandı: "Zaten sürekli teşviklerle, vergi indirimi ya da vergi aflarıyla patronların yüzünü güldüren iktidar, sıra emekçiye gelince yeni dolaylı vergilerle, yüksek kira artışlarıyla, pazarda ve markette fiyat artışlarıyla sırtımıza yeni yükler yüklüyor. Daha bugün TÜİK'in 2023 yılına ait enflasyon oranı yüzde 64,77 olarak açıklandı."

'İŞÇİLERİN BİRLİĞİ BU DÜZENİ DEĞİŞTİRECEK'
Yoksulluk ve hayat pahalılığı karşısında daha fazla ezilmek istemediklerini, ücretleriyle insanca yaşamak, temel hizmetlerden parasız yararlanmak istediklerini söyleyen Karakuş, sözlerini şöyle sonlandırdı: "Kısacası insanca yaşamak, güvenceli çalışmak istiyoruz. Bunun mümkün olduğunu biliyoruz. Bu memleketin kaderinde söz sahibi olduğumuz zaman, emekçi halkın çıkarlarının öncelik olarak alındığı zaman bunun mümkün olduğunu biliyoruz. Bunu mümkün hale getirmek elimizde. Daha fazla yan yana gelerek, örgütlenerek, mücadele ederek, patronların karşısında, iktidarın karşısında birbirimizden güç alarak bunu başaracağız. İşçilerin birliği bu düzeni değiştirecek."

Eylem boyunca, "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "İnsanca yaşamak istiyoruz", "Asgari değil insanca yaşam", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları atıldı.