6 Ekim 2024 Pazar

Ordu Kabataş'ta taş ocağı tepkisi büyüyor

Ordu'nun Kabataş ilçesine bağlı Alankent mahallesinde yeniden faaliyete geçirilmek istenen taş ocağına tepki büyüyor. Projeye karşı mahallede toplantı düzenlendi.

Ordu'nun Kabataş ilçesine bağlı Alankent mahallesinde Alanbaşı Küme Evleri mevkinde yeniden faaliyete geçirilmek istenen taş ocağından olumsuz etkilenecek olan halk tepkili.

Ordu Çevre Derneği'nin (ORÇEV) desteğiyle mahallede toplantı düzenlendi, halk taş ocağı istemediklerini dile getirdi.

Taş ocağının yanında yapılan toplantıda konuşan ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, "Bu taş ocağını engellemek için birliği sağlayarak mücadele etmek gerekir" dedi ve dernek olarak her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi.

Gönül, taş ocağının zararlarından söz ederek, "Özellikle yaz aylarında burada tozun etkisi fazla olacak. Hem tarımı hem de sağlığınızı etkileyecek. Bu nedenle fiili mücadele kaçınılmaz. Biliyoruz ki her yasal olan meşru değildir. Sizlere sorulmadı, hatta kağıt üzerinde duyuru yapılmış olabilir" dedi.

'MAHALLE İÇİNDE TAŞ OCAĞI OLMAZ'
ORÇEV Başkanı Ertuğrul Gönül, proje hakkında bilgi vererek, "24,6 hektar alanda izin alınmış. Su deposu var, şirket koruyacağız diyor. Nasıl koruyacaklarsa… Fındık bahçeleri tozdan etkilenecek. Patlama yapılacak. Projede evlerin zarar göreceğini yazıyorlar. Evleriniz zarar görecek, toprak kayacak. Hatta su kaynakları kaybolacak. Zararları karşılayacaklarını da yazmışlar. Bu, zarar vereceklerinin açık itirafı. Mahalle içinde bu çalışma olmaz" dedi.

Toplantıda mahalle halkı da tepkilerini dile getirdi:

Selahattin Yüksel: "Burada daha önce taş ocağı vardı. Çok sıkıntı çektik. Şimdi yeniden açılmak isteniyor. Buraya yakın mahallelerimiz var. Yetkililerden destek bekliyoruz. Sesimizi duyuşunlar."

İsa Yabul: "Çocukluğum burada geçti. Her tarafı delik deşik ettiler. Evler 20 metre yakınlıkta. Yetkililerden destek bekliyoruz. Taş ocağı istemiyoruz. Bahçelerimizden meyve yiyemiyoruz."

Hasan Yüksel: "Burayı yok etmek istiyoruz. Burada su kaynağımız var. Taş ocağı yapmak istiyorlar. 140 hanenin suyu buradan geliyor. Burası torunlarımın geleceği. Bu işe karşıyız. Büyüklerimizden yardım istiyoruz."

İbrahim Yabul: "Burada önceden de taş ocağı vardı. Çukurlarla bırakıp gittiler. Yeniden taş ocağı açmak istiyorlar. İstemiyoruz. Evlerimize, başımıza taş yağdı. Bizim gitmeye yerimiz yok. Yaşam istiyoruz. Torunlarımızın geleceğine dokunmasınlar."