Önergelere verilen yanıtlar bakanlıklardaki cinsiyet eşitsizliğini bir kez daha gösterdi
HDP'nin toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ilişkin bakanlıklara yöneltiği soru önergelerine verilen yanıtlara göre, 4 bakanlığa bağlı il Müdürü sayısı sadece 9. Cumhurbaşkanlığı Yardımcısı Fuat Oktay ise toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin soruları 'görev kapsamında olmadığını' belirterek yanıtlamadı.
HDP'nin toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ilişkin 17 soru önergesinden sadece 6'sına yanıt verildi. Yanıtlar, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin boyutunu bir kez daha gösterdi. Yanıtlarda "cinsiyetçiliğin olmadığı" ifadeleri kullanılırken, veriler ise başka bir tablo gösterdi. MEB ve Tarım Bakanlığı gibi, kadınların emek yoğunluğunun en fazla olduğu bakanlıklarda yönetici koltuklara erkeklere ayrılmış durumda.
81 İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜNDEN SADECE 3'Ü KADIN
HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, 8 Mart 2020'de çeşitli bakanlıkların yanıtlaması üzerine 130 sorudan oluşan 17 adet soru önergesinden 6'sına yanıt verildiğini duyurdu.
Milli Eğitim Bakanlığına yöneltilen 11 sorudan 3'üne yanıt verildiğini belirten Işık, soruların yanıtsız bırakılmasını, "Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir bütçeleme yaklaşımı esas alınmaması ve cinsiyetçi pratiklerin egemen olması soruların yanıtsız kalmasının temel nedenidir" değerlendirmesi yaptı.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın verdiği yanıtlara göre,
81 İl Milli Eğitim Müdürü'nden sadece 3'ü kadın. l 957 ilçe milli eğitim müdürünün ise sayısı 14. Okul müdürü ve müdür yardımcılarının sayısının verilmezken, sadece oranlar aktarıldı. Buna göre, kadın müdür oranı 9,55, müdür yardımcıları oranı ise 25,11 olduğu öğrenildi.
MEB merkezi yönetimi içindeki kadın yönetici oranına, kadınların okuma yazma oranına toplumsal cinsiyet eşitliği müfredatı için ayrılan bütçe ve eşitlikçi müfredata ilişkin sorulara ise yanıt vermedi.
KADIN EMEK VERİYOR, DESTEĞİ ERKEKLER ALIYOR
Muazzez Orhan'ın cinsiyet ayrımcılığına ilişkin soru önergesi verdiği bir diğer bakanlık Tarım ve Orman Bakanlığı. Bakanlığa yöneltilen teşvik ödemelerinden faydalanan kadın oranına ilişkin soruya, Avrupa Birliği tarafından sağlanan IPARD projesi kapsamında hibenin yüzde 20'si, projenin ise yüzde 17'i kadınlara verildi.
Tarım Bakanlığı'nın il müdürü sayısına ilişkin yanıtında kullandığı 'liyakat esası' ifadesi ise başka bir cinsiyetçi yaklaşımı ortaya koydu.
Yanıt yazısında ayrıca personel alımları ve yönetici atamalarında "liyakat esas alınarak yapılmakta olup, cinsiyet ayrımı yapılmamaktadır" ifadelerini kullanıldı, il müdürünün sadece 2'sinin kadın olduğunu kaydedildi.
SAVUNMA BAKANLIĞI SORULARI YANITLAMADI
Savunma Bakanlığı, silah altına alınan erata toplumsal cinsiyet eğitimi verilip verilmediği, kadın askerlere yönelik mobbing, taciz ve şiddet gibi vakaların önlenmesi amacıyla uygulanan programların olup olmadığı, ünvanlara göre kadın personel sayılarına ilişkin sorulara ise yanıt vermedi.
Bakanlık yanıt yazısında "Türk Silahlı Kuvvetleri'nde, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığın yok edilmesi, kadın hak ve hürriyetlerinin geliştirilmesi, silahlı çatışma hukuku ve kadın istihdamına yönelik faaliyetler, hazırlanan eğitim programları ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yürütülmektedir" ifadelerini kullandı.
CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİ GÖREV ALANINDA GÖRMÜYOR
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise bir kez daha toplumsal cinsiyet eşitsizliğine ilişkin sorularına görev alanı tanımlaması yapılarak, "Bahsi geçen hususlar Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının görev ve yetki alanına girmektedir" denildi. HDP Milletvekili Orhan bu yanıtı, "Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini sadece Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının alanında varsayan bu yaklaşımı doğru bulmuyoruz. Eşitsizliğin bir nedeni de bu yaklaşımdır" şeklinde değerlendirdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın tapulardaki cinsiyet oranına ilişkin soruya göre kadınların konut sahipliğinin oranı 37,5 olduğu yanıtı verildi. Bakanlığın il müdürlüğünde ise 4 kadının görev yaptığı öğrenildi.
Ticaret Bakanlığı'na bağlı il müdürü sayısı da 4. Bakanlığın verdiği yanıta göre, 1 milyon 982 bin esnafın sadece yüzde 15'i kadınlardan oluşuyor. Bakanlık İhracat destek kredisi alan kadınların oranı ise yüzde 1'in altında olduğunu belirtti.